30 Januari 2015

Gods 'macht' is leven te geven

Ga naar overzicht

Deel op:

et valt niet mee om ons kinderlijke idee van God los te laten. Maakt Gods almacht van hem niet de grootste pestkop die er is?

In dat kinderlijke idee staat God aan de top van het universum en moeten wij zijn macht aanbidden. En Jezus drijft boze geesten uit omdat hij sterker is: hij wint.

Het is gemakkelijk te zien dat die manier van kijken heel problematisch is. Waarom moeten we iemand aanbidden, alleen omdat hij meer macht heeft? Is het niet een erg mannelijke visie om macht te aanbidden? Maakt Gods almacht van hem niet de grootste pestkop die er is?

Misschien komen we dichterbij een beter begrip van het woord &macht’ als we kijken hoe we praten over grote schoonheid: &Beethovens Vijfde is een machtig werk’; &Dit beeld van David straalt grote kracht uit’. Het gaat hier om macht en kracht die ons diep beweegt. Ze raken iets in ons en doen ons reiken naar een breder en rijker leven.

Gods macht is het meest zichtbaar in hoe hij ons tot leven wekt.

Peter Hunter o.p.

Jezus komt ook om te vernietigen. Geen mensen of levens, zelfs geen boze geesten op zich. Maar wel dat wat ons verhindert werkelijk te leven, ook wat ons dierbaar is en wat we in plaats van God hebben gezet.

Zinnen uit de preek van de Engelse dominicaan Peter Hunter op de preeksite torch.op.org