20 November 2014

Leegte die ruimte is

Ga naar overzicht

Deel op:

Achter een tafel zaten een jonge moslima en een oude pater.’ Annerieke Goudappel schrijft op nieuwwij.nl over een recente studiedag over christelijke en islamitische mystiek van Eckhart en Rumi, met DSTS-onderzoeker Nora Asrami en dominicaan Leo de Jong.

 

Nora Asrami is arabiste en onderzoeker bij het Dominicaans Studiecentrum DSTS.

Nora Asrami stak vol vuur van wal over een schaap dat in haar jeugd van het dak was gesprongen. Dat schaap was na zijn sprong zijn ruh kwijt, de levensvonk die door Allah, God in elk levend wezen is geplaatst. Haar moeder legde uit dat God de tijd bepaalt van de laatste levensadem en van alles op de hoogte is van wat een geschapene in zijn leven overkomt.

Het doel van de islam is om de levensvonk te vinden, die ergens in het diepste innerlijk gloeit en voor de ultieme liefde voor de Schepper staat. De mystici van de islam hebben sinds de tijd van de Profeet innerlijke wegen bewandeld om deze hoogste staat van spiritualiteit, want daar gaat het over, te bereiken. Ze vonden op hun weg weerstand van de schriftgeleerden, die misschien wel op hetzelfde uit waren, maar het liever bereikten via voorschriften en regels.

Klik hier voor het volledige artikel op de site van nieuwwij.nl

Annerieke Goudappel is schrijver. Onlangs verscheen haar boek ‘Vagebond, over islamitische mystiek’.