18 November 2014

'In de leegte kunnen we elkaar omarmen'

Ga naar overzicht

Deel op:

et een symposium, een boekpresentatie en een lezing werd afgelopen zaterdag in De Nieuwe Liefde in Amsterdam de honderdste geboortedag van de dominicaan Edward Schillebeeckx gevierd.

schillebeeckx10Hoofdspreker was Ruben L.F. Habito, voormalig jezuïet en missionaris in Japan, tegenwoordig zenmeester van de Sanbo Kyodan School. Lisette Thooft was zaterdag een van de deelnemers en schreef onderstaand verslag van 'een prachtige dag’. 

&MRB – het klinkt als een ziekte’, grapt Manuela Kalsky in haar openingswoord. Steeds meer mensen voelen zich verbonden met meer dan één religieuze of spirituele traditie. Je kunt hen wel het etiket opplakken van 'zwevende gelovigen’ die een 'patchworkreligie’ bedrijven, maar dat doet hen geen recht.

Multiple Religious Belonging of Meervoudige Religieuze Binding is een betere term. Dat is ook het onderzoeksthema van het Dominicaans Studiecentrum voor Theologie en Samenleving, waarvan Kalsky directeur is. Na het boek Flexibel Geloven, met diepteinterviews met MRB’ers, komt nu een tweede bundel uit: De spiritualiteit van Meister Eckhart. Opgeluisterd met een symposium in De Nieuwe Liefde, opgedragen aan Dominicaan Edward Schillebeeckx die honderd jaar geleden werd geboren.

Klik hier voor het volledige verslag van Lisette Thooft.

Schrijver Oek de Jong nam het eerste exemplaar van het boek &De spiritualiteit van Meister Eckhart’ in ontvangst en reageerde.

Lees hier een interview van Lisette Thooft met Ruben Habito.