27 November 2014

De onbescheiden bescheidenheid van het geloof

Ga naar overzicht

Deel op:

Midden in de wereld waar ook ISIS huishoudt en de ebola-epidemie is uitgebroken, is de vrede en het ware leven onder ons aanwezig. Kwetsbaar, maar met overmacht.’ Erik Borgman in zijn nieuwe column op debezieling.nl over geloof tussen Advent en Christus Koning.

christus-koningInderdaad: middenin de wereld waar ook ISIS huishoudt en de ebola-epidemie is uitgebroken, is de vrede en het ware leven onder ons aanwezig. Kwetsbaar, maar daarin met overmacht.

Deze ongelooflijke waarheid – met de nadruk op alle twee de onderdelen, wat mij betreft: 'ongelooflijk’ en 'waarheid’ – vierde de katholieke kerk zondag (23 november). Een week later, op 30 november, begint de Advent, de echte voorbereidingstijd voor Kerstmis. Maar eerst vieren wij dat Jezus Christus koning is – neen, niet van de wereld, maar van het heelal!

Ik zeg het graag een beetje provocerend: het christendom valt veel te verwijten, maar geen overmatige bescheidenheid! De God waar het van getuigt is bescheiden en dringt zich niet op. Jezus die het zich herinnert was bescheiden door geboren te worden in de goot en te handelen als een slaaf. De Geest is bescheiden want neemt haar woonplaats in eenvoudige gebaren van liefde en barmhartigheid. Maar het blijft God waarover in dit allesgesproken wordt, de allesomvattende en allesdoordringende werkelijkheid.

De christelijke boodschap is dat bescheidenheid de wereld regeert. Deze wereld, die minstens voor de helft in het bezit lijkt van de brutalen, zoals het spreekwoord zegt. Het christendom kan over die bescheidenheid daarom nooit meer bescheiden spreken.

Lees hier de volledige tekst van hoogleraar theologie en lekendominicaan Erik Borgman op www.debezieling.nl