10 Oktober 2014

St. Mary’s Dominican Church in Cork (Ierland)

Ga naar overzicht

Deel op:

n de Zuid-Ierse stad Cork zijn al sinds 1229 dominicanen gevestigd. De aan Maria gewijde dominicanenkerk die er nu staat, dateert echter uit de 19e eeuw. Een bericht in de serie dominicaanse sporen.

In de tweede helft van mei dit jaar maakten Frans en Toke van der Heijdt een rondreis door Ierland. Dit reislustige echtpaar, verbonden aan de Dominicanenkerk in Zwolle, heeft al vaak sporen van de orde doorgegeven, via het parochiemagazine Presenteerblad.

Cork Ierland3

Aan de Pope’s Quay in Cork ligt St. Mary’s Dominican Church. Het is een klassiek gebouw met Ionische zuilen en een enorm fronton. Aan de tegenoverliggende oever (de stadskant) van de door Cork stromende rivier Lee staat het Operagebouw.

Cork Ierland4De Dominicanen zijn al sinds 1229 in Cork gevestigd. Na een aantal omzwervingen door Cork werd in november 1832 de eerste steen gelegd voor deze kerk aan de Pope’s Quay (vernoemd naar de weduwe van handelaar Pope, die in 1718 toestemming kreeg voor de aanleg van de kade tegenover zijn grondgebied). Architect was de protestant Kearns Deane (1806-1847), die dit ‘om niet’ heeft gedaan.

Op zondag 20 oktober 1839 werd de kerk ingewijd, in aanwezigheid van onder andere de grote Ierse vrijheidsstrijder Daniel O’Connell.

In de vloer is een afbeelding te vinden van een motto van de dominicanen: Laudare, Benedicere, Prædicare: loven, zegenen, verkondigen.

Het orgel werd gebouwd in 1897 door Messrs Peter Conacher & Co uit Huddersfield. Het veelkleurige orgelfront suggereert een magistrale klank. ‘Volgens deskundigen is het orgel echter dringend aan een renovatie toe, maar dat heb ik niet kunnen vaststellen’, schrijft Frans van der Heijdt.

Cork Ierland2

Bovenop het midden van het fronton van het portiek staat sinds 1861 een beeld van Onze Lieve Vrouwe, vervaardigd door James Cahill, als kopie van het bekende bronzen standbeeld op de obelisk op de Piazza di Spagna in Rome, bij de Spaanse Trappen.

Klik hier voor meer afleveringen uit de rubriek sporen.

Cork Ierland