28 Oktober 2014

Professie: ‘Met hart, ziel en verstand verbonden’

Ga naar overzicht

Deel op:

ondag 26 oktober was een gelukkige dag in het leven van de Dominicaanse Lekengemeenschap Nederland. Zes nieuwe leden spraken tijdens een feestelijke viering in de dominicaanse Steigerkerk in Rotterdam hun professie uit.

Zes nieuwe leden

Aart Geervliet, Jacqueline Huizinga, Joleen Kieneker, Marianne Merkx, Herman Stessens en José van der Torre verbonden zich voor een periode van drie jaar met de Dominicaanse Lekengemeenschap.

Met een warme omhelzing verwelkomden de aanwezige dominicaanse zusters en broeders de kersverse lekendominicanen als lid van de Orde van de Predikers. In dezelfde viering bekrachtigde Dorry de Beijer de professie die zij drie jaar eerder had afgelegd. &Je volmondige ja op de vraag of je je professie wilde bekrachtigen, heeft me ontroerd’, zei DLN-voorzitter Hans Bouman haar.

Erik Borgman

'Heb de Heer, uw God, lief met heel uw hart en met heel uw ziel en met heel uw verstand. Dat is het grootste en eerste gebod. Het tweede is daaraan gelijk: heb uw naaste lief als uzelf. Deze twee geboden zijn de grondslag van alles wat er in de Wet en de Profeten staat.’ Dit woord van Jezus (Mattheüs 22, 34-40) stond centraal in de professieviering.

&We zijn hier allemaal omdat we op een bepaald moment ontdekten door iets of iemand te zijn aangeraakt, en omdat we, toen we ons dit eenmaal realiseerden, wisten dat we onszelf geen recht zouden doen, als we verder zouden leven alsof het niet was gebeurd’, aldus lekendominicaan Erik Borgman in zijn overweging.

Dorry de Beijer

&Er was voorgoed een verlangen gewekt naar, een besef van nabijheid ontstaan van, een geloof gegroeid in een dóórbrekende aanwezigheid die fundamenteel is en zonder welke het leven niet compleet is. Op deze aanwezigheid proberen we met heel ons hart, met heel onze ziel en met heel ons verstand te antwoorden haar proberen wij op onze manier te verkondigen. Met het onvermijdelijke vallen, maar ook met het steeds opnieuw geschonken opstaan in de ruimte van God, de Liefde zelf.’

Roy Clermons

Lekendominicaan Roy Clermons zorgde tijdens de viering voor een opvallend muzikaal intermezzo met de vertolking van het lied 'Iedereen is van de wereld’ van The Scene.

&Je kunt het overal horen verkondigen: hedendaagse mensen in onze streken binden zich niet meer levenslang en onbepaald. Zij doen het hooguit voor zover en voor zolang het voor hun eigen levensproject waardevol is. De gestage groei van de Dominicaanse Lekengemeenschap Nederland de laatste vijftien jaar is een sprekend bewijs dat dit niet voor iedereen geldt’, zei Erik Borgman.

Sinds haar oprichting, in 1999, is de DLN gegroeid van negentien naar zestig leden. Zeven mensen volgen op dit moment het vormingsjaar ter voorbereiding op hun mogelijke toetreding tot de gemeenschap.

Lees hier de hele Overweging en zang professiefeest 26 oktober 2014.

Klik hier voor meer informatie over de DLN.

Eerder verscheen:
Zes nieuwe lekendominicanen stellen zich voor (1)
Zes nieuwe lekendominicanen stellen zich voor (2)