20 Oktober 2014

Over de teloorgang van de kunsten

Ga naar overzicht

Deel op:

e kunst is te afhankelijk geworden van economische belangen.

Kunst is in staat om de ontwikkeling van de mens en zijn plek binnen de grote geschiedenis te verbeelden en te verdichten. Zij leeft van grote visioenen, hoge bergen en diepe dalen die deze geschiedenis met zich brengt. Zij brengt in vervoering en geeft de menselijke ziel een oneindige ruimte waarbinnen men stil kan worden, of juist in beweging kan komen.

Hoe triest is het daarom dat in onze huidige samenleving de kunst in sterke mate afhankelijk is geworden van economische belangen. Menige kunstbeoefening, en daarmee ook de status van de kunstbeoefenaar, kan niet meer bestaan zonder subsidie, sponsoring of welke financie?le steun dan ook.

Niet zelden oefenen de geldschieters daarbij grote macht uit. De kunst moet zich richten naar hu?n wensen en is voor de belangrijke mecenassen ook een prachtige reclame geworden voor hun eigen gezicht en bedrijf. De commercialisering van de kunst kent nu al desastreuze gevolgen voor de kunstsector. Ongewild en onbedoeld misschien is daarmee de kunst tot propaganda geworden van een neoliberale en kapitalistische samenleving waar geld en macht het voor het zeggen hebben.

Kerkmusicus en lekendominicaan Theo Menting in zijn artikel in de nieuwe editie van Geloven Onderweg, tijdschrift verbonden aan het Dominicanenklooster Huissen.

Enkele programma’s met Theo Menting: Retraite Op zoek naar… 21 tot 26 oktober en 2 tot 4 december; lieddag in samenwerking met de Nieuwe Liefde, 25 oktober; Muziekweekend Bach in de donkere dagen, 5-7 december. Kijk hier voor de programma’s van het Dominicanenklooster Huissen.