29 Oktober 2014

Iraakse dominicaan beschermt oude manuscripten

Ga naar overzicht

Deel op:

emidden van de chaos van Noord-Irak werpt dominicaan Najeeb Michael zich op als beschermengel van zo’n 1300 eeuwenoude manuscripten, bericht Catholic News Service.

Najeeb Michael o.p. restaureert een manuscript. Klik op de afbeelding voor het Engelstalige nieuwsbericht.

Over de gruwelcampagne van de militanten van IS is genoeg bekend. Ze nemen dorpen en steden in, vermoorden tegenstanders, verkopen slaven en vernietigen cultureel en religieus erfgoed.

Op 6 augustus hoorden de inwoners van Karakosh dat de Koerdische strijders zich in de nacht hadden teruggetrokken. Duizenden verlieten daarop de stad, onder wie dominicanessen en pater Najeeb Michaeel. Met zijn team wist hij in twee pick-up trucks vol onopvallende kartonnen dozen 1.300  fragiele en waardevolle 14de tot 19de-eeuwse handschriften mee te nemen.

Zelf liepen ze de ruim 60 kilometer in de hitte naar Erbil, de hoofdstad van de Koerdische regio. De restauratiewerkplaats en de apparatuur voor digitalisering worden als verloren beschouwd. De broeders en zusters dominicanen werken nu vooral onder de vluchtelingen, zoals ook zr. Maria Hannah o.p. vertelt.

Najeeb Michael werkt al sinds de jaren 1980 aan het verzamelen en bewaren van cultureel en religieus erfgoed. Hij restaureert en digitaliseert manuscripten van kloosters en kerken. Hij bouwde ook een collectie op van zo’n 750 manuscripten uit de Dominicaanse gemeenschap.

De laatste jaren werd br. Najeeb daarin geholpen door het museum en manuscriptenbibliotheek van de Benedictijnenabdij in Collegeville, Minnesota, in de VS. Volgens directeur pater Columba Stewart, die ook nu geregeld contact heeft met br. Najeeb, waren de dominicanen de eerste cultureel antropologen in het gebied. &Ze beschreven wat ze zagen en maakten zeer interessante verslagen’, zegt hij. De eerste dominicanen kwamen al in 1235 in wat nu Irak heet.

Bron: Catholic News Service

Eerder verscheen onder meer:
Gruwelijke berichten uit Mosul
Dominicanessen Irak vluchten naar Koerdisch gebied

Op de site van de orde wordt aandacht gevraagd voor de actie &Light for Iraq&