17 Oktober 2014

Eckharts 'preekhal' in Erfurt, Duitsland

Ga naar overzicht

Deel op:

entraal in Duitsland ligt de stad Erfurt, waar een Predigerkirche staat. Onder de dominicanen die hier enkele eeuwen woonden, was ook Meister Eckhart, die hier prior was van 1294-1298.

Erfurt6Dominicaan Leo Oosterveen is kenner en bewonderaar van Meister Eckhart, de Duitse mysticus en dominicaan. Hij bezocht deze zomer de Predigerkirche te Erfurt.

Kerk en klooster waren van de dominicanen (de kerk tot 1525, het klooster tot 1588) tot ze in evangelisch-lutherse handen overgingen. De kerk stamt uit de 13e eeuw en is nadien (14e, 15e eeuw) aangepast.

&Het is een typische Predikerskerk’, schrijft Leo Oosterveen: &een kerk zonder transepten, uitsluitend zijbeuken, kortom een preekhal’.

Het koorgedeelte bestaat uit de oude koorbanken van rond 1300. Eckhart was hier prior (1294-1298) en heeft op de priorszetel van het koor gezeten. Daarna was hij er nog vicaris van de provinciaal.

Klik hier voor meer afleveringen uit de rubriek sporen.

Klik om te vergroten.

Klik om te vergroten.

 

 

 

Erfurt5

Zetel in het koor van de prior, waar Eckhart ook zat.

Deur ter ere van Meister Eckhart. Er staat: &Das Licht leuchtet in der Finsternis und die Finsternis hat es nicht erfasst, In memoriam Meister Eckhart, 1260-1327).