09 September 2014

Zes nieuwe lekendominicanen stellen zich voor (2)

Ga naar overzicht

Deel op:

isteren stelden drie van de zes nieuwe lekendominicanen zich aan u voor: Aart Geervliet, Jacqueline Huizinga en Joleen Kieneker. Vandaag is het woord aan de drie overigen, die ook op 26 oktober hun eerste professie afleggen.

Klik hier voor deel 1 van dit artikel

Marianne_Merkx

MARIANNE MERKX (50) studeerde in Nijmegen af in de dogmatische en feministische theologie. Ze studeerde daarna nog pastoraat en geestelijke verzorging. Momenteel is zij zelfstandig theoloog en geestelijk verzorger. Ze geeft coaching en is voorganger in een instelling voor geestelijke gezondheidszorg.

Eerder was zij onder meer werkzaam als studiesecretaris van de Stichting Edward Schillebeeckx en als onderzoeker bij het Dominicaans Studiecentrum voor Theologie en Samenleving. Al ruim 15 jaar maakt ze deel uit van de redactieraad van het Vlaams-Nederlandse dominicaanse tijdschrift TGL.

“Dominicanen geloven met hoofd, hart, lichaam en ziel. Verbonden met het dagelijkse leven, met maatschappelijke thema’s, met levensverhalen. Ik voel me thuis bij deze benadering. Zo sta ik in het leven”, zegt Marianne.

Deze houding inspireert haar in haar werk, maar ook bij de opvoeding – samen met haar partner Paul – van haar drie kinderen. In haar vrije tijd is ze onder meer actief in de gemeentepolitiek van haar woonplaats Drunen, “maar helaas heeft mijn partij, GroenLinks, niet mee kunnen doen aan de laatste verkiezingen”.

*

Herman_StessensHERMAN STESSENS (69) voert als levensdevies: 'Als je gelooft in het goede van de mens, zal je hierdoor ook het goede in hem oproepen.’ Hij werkte als orthopedagoog en psychotherapeut in Nederland.

Na zijn pensionering vestigde hij zich opnieuw in zijn geboorteland België, in het dorp Retie. Sindsdien vatte hij de studie theologie weer op en werkt hij als aalmoezenier in de gevangenis. Hij getuigt: “De grootste verandering die ik de laatste jaren heb doorgemaakt, is die overstap van theologie als studie naar de diepe beleving van mijn christen-zijn in de realiteit. De gedetineerden ben ik hiervoor erg dankbaar. Ik heb God nergens zo sterk ontmoet dan in hen, ze openen in mij een poort naar een diep-doorleefde spiritualiteit.”

Hij waardeert in de dominicaanse spiritualiteit bovenal 'het centraal stellen van de zwaksten’. &Dominicaans zijn is heel dicht bij de diepe betekenis van het Evangelie zijn, putten uit dit Evangelie en het toepassen in deze tijd en naar de behoeften van deze tijd.’ Herman wil graag een 'preker’ onder de mensen zijn, &niet zozeer met woorden, wel met mijn aanwezigheid’.

*

Jose_van_der_TorreJOSÉ VAN DER TORRE (57) volgde een opleiding boekhouden, deed later de pastorale school en volgde cursussen liturgie en mystiek. Eind jaren tachtig kwam zij in haar woonplaats Rotterdam terecht in de dominicaanse parochie van Het Steiger. &Dat voelde als thuiskomen.’

In 1990 werd zij, afkomstig uit een protestants maar onkerkelijk milieu, in Het Steiger gedoopt en gevormd. Thema van deze viering was: 'In vertrouwen op weg.’ Ze is nog altijd actief in deze kerk en werkt daarnaast als coördinator van het dominicaanse Leerhuis Spiritualiteit Rotterdam.

Samen met haar inmiddels overleden man Aad kreeg zij drie kinderen, die inmiddels volwassen zijn. Haar jongste kind, dochter Dieudonnée, woont nog thuis. &In 1990 ben ik in vertrouwen op weg gegaan, er is veel gebeurd in de jaren maar het vertrouwen en de nabijheid van de Onnoembare is geen moment uit mijn leven geweest’, zegt ze.

&Het is een onuitputtelijke bron waar wij allen uit mogen putten en groeien. Zoeken doe ik niet meer. Ik weet dat ik het weet, maar wat ik weet, weet ik niet. Maar toch weet ik het. En zo blijf ik op weg gaan, putten en groeien uit de bron die niet te benoemen is.’ Die weg wil zij van nu af voortzetten als lekendominicaan.

*

De zes nieuwe lekendominicanen leggen hun eerste professie af op zondag 26 oktober in de voormalige dominicaanse parochie H. Johannes, locatie Citykerk Het Steiger in Rotterdam.

Leden van de dominicaanse beweging en andere belangstellenden zijn van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn (aanvang 15.00 uur).

Tijdens dezelfde viering zal lekendominicaan Dorry de Beijer de professie bekrachtigen die zij drie jaar geleden heeft afgelegd.