23 September 2014

Teder ABC van een huis zonder leiding

Ga naar overzicht

Deel op:

ekeningen van kunstbroeder Willy Rams sieren de omslag, het binnenwerk is het werk van Antoon Stikvoort: een lichtvoetig en teder ABC ter herinnering aan negentien jaar dominicaanse gemeenschap aan de Kronenburgersingel in Nijmegen.

Het boekje is te bestellen bij secretariaat@dominicanen.nl

Vijf dominicanen betrokken in 1994 het statige huis, tegenover het monumentale Kronenburgerpark in Nijmegen. Ze kwamen uit het Albertinumklooster dat verkocht was, omdat de dominicanen te klein in aantal werden en verdwaalden in het enorme pand.

De vijf wilden een gemeenschap vormen van gelovige broeders, elkaars gelijken – en dus zonder prior. Samen bidden, samen eten, samen recreëren (dat is kloostertaal voor ’s avonds bij elkaar zijn): het moest een huis zijn, geen werkgemeenschap met een gedeelde taak buitenshuis.

De oorspronkelijke bewoners van het huis aan de Kronenburgersingel waren Ben Mulder († 2013), Wim van Haaren († 1999), Willy Rams, Jan van Riel († 2001) en Antoon Stikvoort, die vanuit Curaçao naar Nijmegen kwam. Gijs Goes woonde er van 2003-2011 en in 2008/2009 woonde Jan Versantvoort (†2009) er korte tijd, na zijn terugkeer uit Zuid-Afrika. In de zomer van 2009 kwam Jacques van der Lee de communiteit versterken, hij kwam terug uit Aruba.

Antoon Stikvoort, die zich eerder als dichter heeft laten kennen, maakte een gedenkboekje in de lichtvoetige vorm van een ABC. Bij elke letter (behalve X en Y, de Q is ‘Quodlibet’) staat een herinnering aan de bewoners, de tuin, de vriendschap met de dames van de huishouding, het leven en sterven van huisgenoten; aan samen kaarten of de surprises met Sinterklaas.

Antoon Stikvoort, chronicarius en pretdichter.

‘Achter in de tuin stonden vijf grotere bomen, overeenkomend met het vijftal van ons. We bedachten dat er misschien een logo van het huis van gemaakt kon worden als briefhoofd. “De vijf populieren” zou een treffende naam zijn.

Gelukkig kwamen we er tijdig achter dat het geen populieren waren maar coniferen (waarvan er nog één dood was ook). Wij bleven dus dominicaanse gemeenschap heten en nu, na 19 jaar, verhuizen we, elk zijns weegs.’

Medebroeders hebben het boekje, dat in eigen beheer is uitgegeven, al gekregen. Andere belangstellenden kunnen zich melden bij het secretariaat.