10 September 2014

Over verzoening en zachte heelmeesters

Ga naar overzicht

Deel op:

et evangelie moedigt ons aan om conflicten liefdevol aan te gaan.

Terwijl velen van ons conflicten graag uit de weg gaan en we die proberen te negeren, moedigt de lezing uit het evangelie van vandaag ons aan om daarmee op de meest liefdevolle manier om te gaan. Als we dat geen werkelijkheid kunnen maken gaan onze relaties met anderen en tenslotte de hele gemeenschap kapot.

Zoiets hebben we allemaal wel eens meegemaakt. Niemand houdt van de verantwoordelijkheid om te proberen conflicten op te lossen. Streven naar verzoening zal niet altijd kunnen met alleen maar vriendelijkheid, daarom hebben we het spreekwoord van die zachte heelmeesters.

Daarom probeert Jezus zijn leerlingen zover te krijgen dat ze samen bidden. Dan moeten wij als leerlingen en volgelingen van Jezus hetzelfde doen. Ook voor ons is dit de enige mogelijkheid: samen bidden en daarbij Jezus vragen ons te helpen om samen te handelen in Zijn naam. Dan zijn we echt de volgelingen van Jezus die als gelovigen proberen samen te leven voor het welzijn van ons en van alle mensen.

Uit de preek van Antoon Boks o.p. in het Dominicanenklooster Huissen op 7 september 2014. Klik hier voor de volledige tekst.