25 September 2014

Iraakse dominicaan bij VN en Europees Parlement

Ga naar overzicht

Deel op:

p class="rtejustify">Vlak voor de recente bombardementen op stellingen van IS deed de Iraakse dominicaan Amir Jaje uit Bagdad een morele oproep bij de Verenigde Naties in Genève (16 september) en in het Europees Parlement in Straatsburg (18 september).

Br. Jaje sprak Arabisch. Onderstaand is een samenvatting van de Engelse vertaling op de internationale website van de dominicanen. De toespraken dateren van voor de recente bombardementen.

Amir Jaje o.p.

Sinds de zogenaamde islamitische staat de noordelijke stad Mosul heeft overgenomen, zijn christenen en andere minderheden bedreigd in hun bestaan. Meer dan 120.000 mensen zijn op de vlucht geslagen, vernederd en berooid. Hun enige misdaad was dat ze hun geloof niet wilden verlaten. Deze mensen leven nu als vluchtelingen in erbarmelijke omstandigheden. De winter komt eraan en er dreigt een humanitaire ramp.

De gruwelen van ISIS tarten elke verbeelding. Waarom zijn de islamitische wereld en de internationale gemeenschap zo stil? Waar zijn de universele rechten van de mens en het internationaal recht als vrouwen openlijk worden verkocht op de markt van Mosul? Als christenen, Yezidi’s en andere minderheden systematisch worden vernietigd? Wacht de wereld op meer gruwelijke misdaden?

Sinds 6 augustus zijn onze christelijke broeders en zusters ontheemd. De internationale gemeenschap – de VS en de EU – hebben een morele en historische verantwoordelijkheid voor wat is gebeurd en nog gebeurt. En ook de moslimgemeenschap zou serieuze stappen moeten ondernemen tegen de barbarij in de naam van de islam.

Het gevaar van IS bedreigt de hele wereld. Het is als een kanker dat het lichaam van de wereld verwoest. Van hieruit kan religieus fundamentalisme zich over de hele wereld verspreiden. Waar blijven de islamitische wetenschappers en intellectuelen die dit gevaar onderzoeken en opkomen voor de ware religieuze waarden: een cultuur van broederlijke liefde, wederzijds respect en de aanvaarding van anderen als mensen met gelijke rechten?

Wij vragen het volgende:
1. Vorm een internationale coalitie om de Iraakse regering te helpen de christelijke en Yezidi-steden te bevrijden.
2. Vorm een internationale beschermingsmacht voor deze gebieden.
3. Zet druk op de Iraakse regering om te zorgen voor tegemoetkoming van degenen die alles kwijt zijn geraakt.
4. Vraag de nieuwe Iraakse gemeenschap om juridische vervolging van de mensen die hebben meegedaan aan de plundering van hun buren.

Amir Jaje o.p. is lid van de Franse provincie van de dominicanen. Hij woont en werkt in Bagdad. Klik hier voor de Engelse vertaling van zijn toespraak.