15 September 2014

Inkleding 'novice Stefan' in Cambridge

Ga naar overzicht

Deel op:

aterdag is in het Engelse Cambridge Stefan Mangnus ingekleed als dominicaan. Daarmee begint hij officieel aan zijn noviciaat, dat een jaar zal duren. Aanstaande zondag doen de andere twee Nederlandse novicen hun tijdelijke professie, in Zwolle.

Stefan met provinciaal overste René Dinklo (links) en Henk Jongerius, prior van het Dominicanenklooster Huissen.

Stefan Mangus was al lid van de lekendominicanen, maar maakte eerder dit jaar bekend dat hij dominicaan wil worden. Hij is de derde Nederlander die nu de periode van vorming doorloopt, hopelijk op weg naar een definitief en gelukkig leven als broeder dominicaan. Dat is na vele jaren zonder &aanwas’ een heuglijke ontwikkeling, die overigens in meerdere religieuze instituten plaatsvindt: net vandaag plaatst dagblad Trouw een artikel over de voorzichtige aanwas bij dominicanen, franciscanen, jezuïeten, norbertijnen en trappisten. (Betaald lezen kan hier).

Stefan doet zijn noviciaat namens de Nederlandse provincie, maar onder verantwoordelijkheid van de Engelse novicenmeester Richard Finn o.p. Tussen beide provincies zijn duidelijke afspraken gemaakt over deze vorm van samenwerking.

De inkleding is het officiële begin van het noviciaat, een jaar van verdieping in de geschiedenis en de spiritualiteit van de dominicanen, de liturgie en de constituties van de orde. Tevens is het een jaar waarin de novice onderzoekt of het religieuze leven in de Orde der Predikers echt bij hem past – en waarin de Orde onderzoekt of de kandidaat bij de Orde past. Een novice volgt een vast programma en kan een eigen voorstel doen tot verdieping. Het noviciaat geldt als een boeiende, maar ook spannende tijd. Het is fijn te weten dat er op veel plaatsen voor Stefan wordt gebeden.

Wereldwijd hebben de dominicanen 6000 broeders, van wie er duizend in verschillende fasen van de vorming en opleiding zijn. Nederland is de provincie met de hoogste gemiddelde leeftijd van de broeders en – tot voor kort – een van de drie provincies zonder een enkele dominicaan in opleiding.

Ten overvloede: de professieviering van Richard en Matthijs is op 21 september om 14.30u in de Dominicanenkerk te Zwolle. Iedereen is welkom, aanmelden wordt op prijs gesteld, via secretariaat@dominicanen.nl.

Eerder verschenen achtergrondverhalen over Stefan en Richard.