16 September 2014

Hoe kun je preken vanaf een paard?

Ga naar overzicht

Deel op:

ls econome hield ik de heiligen Clara en Laurentius voor ogen.

Toen ik later econoom werd van onze congregatie, hielp het mij om twee grote figuren uit de kerkelijke geschiedenis voor ogen te houden: de heilige Laurentius en de heilige Clara. Toevallig vallen hun feestdagen net na elkaar, op 10 en 11 augustus.

Clara die arm leefde is voor mij als individuele religieuze een voorbeeld. Maar als econome is Laurentius mijn voorbeeld. Hij had in de vroege kerk de verantwoordelijkheid over het vermogen van de kerk. Maar toen de Romeinse keizer daar aanspraak op maakte, gaf hij dat vermogen aan de armen, bracht een grote groep armen mee naar de keizer en zei: &Kijk, dat is ons vermogen’. Daarvoor is hij gemarteld en gedood.

Uit een interview van Gerard Moorman met Sara Böhmer o.p., overste van de Dominicanessen van Bethanië, gepubliceerd in het KNR-Bulletin. De hele tekst is hier te lezen.