16 September 2014

Eeuwfeest Dominicanessen van Bethanië

Ga naar overzicht

Deel op:

ondag is in het Limburgse Thorn het eeuwfeest gevierd van de Dominicanessen van Bethanië, met aandacht voor verleden, heden en toekomst. De congregatie begon toen Duitse zusters in de eerste zomer van de Eerste Wereldoorlog moesten vluchten uit Frankrijk.

Klik op de afbeelding om het contactblad van de Dominicanessen van Bethanië digitaal te lezen.

Niemand dacht destijds dat de vlucht de stichting van een nieuwe congregatie zou betekenen. De Duitse zusters, deel van de op dat moment enkel Franse congregatie, vonden een toevluchtsoord in Venlo in het neutrale Nederland. Het was een stuk grond met een klein huisje erop. De uitgeputte zusters waren blij met tenminste een onderdak.

Op 14 september 1914 betrokken ze de woning. Niemand wilde zich afscheiden van het Moederhuis in Frankrijk. Maar het contact met het Moederhuis werd steeds moeilijker, zodat er onder invloed van de toenmalige bisschop van Roermond een eigen, bisschoppelijke congregatie kwam: de dominicanessen van Bethanie? van Venlo.

De &intocht in het kleine huisje’ vieren de zusters als hun stichtingsdag. De Duitse zusters van destijds verwonderden zich over de ironie dat zij blijkbaar geroepen waren tot een Nederlandse stichting. Vandaag de dag is deze congregatie actief in Nederland, Duitsland en Letland.

De zusters bezochten ook de begraafplaats van de congregatie: om iets te brengen én iets te halen.

Zuster Delia Brugts maakte een verslag, dat hier te lezen is, op de site van de congregatie. Daar is ook de nieuwe editie van contactblad Blikwisseling digitaal te lezen, met onder meer verhalen over het eeuwfeest, het bezoek van novicen aan Letland en het overlijden van twee van de drie zusters op Aruba.

De plechtige en feestelijke viering van zondag werd afgesloten met een bezoek aan het kerkhof van de zusters in Venlo. Alle graven kregen een rode of witte roos. De zusters namen ook wat aarde mee van de graven, waar ze thuis zaadjes in zullen planten, zodat vanuit de graven kleine plantjes kunnen groeien.