11 Augustus 2014

Slaat de weegschaal van geweld door?

Ga naar overzicht

Deel op:

ergeving is niet iets vrooms, zij kan de wereld omkeren.

Er ontstaat een merkwaardige situatie. We hebben steeds geprobeerd het geweld te bedwingen met behulp van een veel kleiner geweld. Mensenoffers zijn vervangen door dierenoffers en deze weer door offers van voedsel. Lynchen is op de meeste plaatsen vervangen door de rechtbank. De christelijke traditie wijst geweld af.

Maar door dit te doen, verzwakt zij de staat, die het monopolie heeft op het gebruik van geweld. Met de staat wordt ook bijvoorbeeld de rechtbank onder kritiek gesteld.

Het gevolg is dat op een gegeven moment de weegschaal kan omslaan. Er is veel geweld verzameld en aanwezig in groepen, gezinnen, kerkgemeenschappen. De middelen om het geweld in te tomen kunnen wel eens tekortschieten. Het is mogelijk dat er apocalyptische tijden aanbreken, waarin het geweld kan opsteken als een verzengende storm. En dat we terugvallen in een strijd van allen tegen allen.

Het geweld in het Bijbelboek Apocalyps komt niet van God, maar van de mensen.

Het enige dat geweld doet verdwijnen is de kracht van vergeving.

André Lascaris o.p. in zijn wekelijkse (in de zomer tweewekelijkse) blog www.meerdanikzelf.nl