11 Augustus 2014

Dominicaans wandelen rond Zwolle

Ga naar overzicht

Deel op:

l zo’n veertien jaar organiseert lekendominicaan Kees Nypels samen met Margriet van Kampen dominicaanse wandelingen in de buurt van Zwolle. &Dominicus liep naar schatting 15.000 kilometer in zijn leven. Waar dacht hij onderweg aan?’

Kees Nypels

De wandelingen ontstonden rond het begin van de Dominicaanse Lekengemeenschap Nederland, in 1999. &Een aantal leden van de grote dominicaanse familie in Zwolle sloot zich aan bij de DLN. Om toch de onderlinge Zwolse verbondenheid te bewaren werd besloten ons om te vormen tot kleinere werkgroepen, waaronder de meditatieve wandelgroep.’

Dominicus heeft in zijn leven veel te voet afgelegd; naar schatting zo’n 15.000 kilometer. Daaruit putten Kees en Margriet inspiratie: waar heeft hij tijdens al die kilometers aan gedacht?

Contemplatie is een van de kenmerken van de dominicaanse orde en Kees en Margriet vonden dat bij het dominicaans wandelen de elementen van gebed en meditatie moesten zitten. Daarom wordt de wandeling begonnen met een ochtendgebed, samen met de broeders en zusters van het klooster in Zwolle. Tijdens de wandeling is de stilte ook een belangrijk element en om de stilte ruimte te geven, is afgesproken dat er alleen gesproken mag worden over wat er nu in het heden gezien of gehoord wordt.

&Natuurlijk dwaal je wel eens af’, biecht Kees op, &maar wij proberen de mensen erop te wijzen dat het om de aanwezigheid gaat. Mijn ervaring is dat je al wandelend vaak op goede ideeën komt en ook dat je een conflict voor jezelf haarscherp kunt projecteren. In de stilte is voor mij ook God aanwezig en dat kan ieder op zijn of haar eigen manier ervaren’

&Een van mijn favoriete liederen zit nogal eens in mijn hoofd tijdens het wandelen. De Stilte van S. Adema van Scheltema, op muziek gezet door H. Andriessen. Hierin beschrijft hij de stilte in ons leven, met voorbeelden uit de natuur en met een verwijzing naar de eeuwigheid.

Gemiddeld zijn er 10 á 12 deelnemers. In de loop der jaren sloten zich ook mensen aan die zich niet katholiek voelde maar wel graag mee wilden. &Volgens mij zou Dominicus deze ook hebben meegenomen’, aldus Kees. Ieder jaar worden drie stiltewandelingen gehouden rond de grote kerkelijke feesten zoals. Goede Vrijdag. Daarnaast is er zeven keer per jaar een meditatieve wandeling.

dominicaans wandelen zwolle

De wandelingen vinden plaats op vrijdagmorgen en starten om 8.30 uur met het ochtendgebed in het klooster. Om 9 uur vertrekken de auto’s vanf de parkeerplaats. De afstanden variëren van 4 tot 7 kilometer en de wandeling wordt onderbroken met een gezamenlijk koffiedrinken. Om ongeveer 12.30 uur eindigt de wandelgroep weer bij het klooster. De eerstkomende wandelingen zijn op vrijdag 12 september, 17 oktober, 14 november en 12 december. Iedereen is welkom en het ochtendgebed is niet verplicht.