11 Juli 2014

Zwolse 'dominicanen' in de gloria

Ga naar overzicht

Deel op:

en reisgezelschap van de Dominicanenkerk Zwolle bivakkeerde in Lourdes in hotel Gloria. Een mooie metafoor voor de stemming in de pelgrimsgroep, schrijft pastor Corinne van Nistelrooij in het parochieblad. &De mensen tilden elkaar op en waren elkaars pastor.’

Klik om te vergroten.

Al onze Lourdesgangers vonden het een geweldige bedevaart. De sfeervolle vieringen, de lichtprocessie in het donker, de kruisweg die we liepen, de excursie naar de Pyreneeën, het bezoek aan de groene kathedraal in de buitenlucht en door dat alles heen de vele gesprekken en de aandacht voor elkaar.

Dat begon al ’s ochtends vroeg. &Corien, geloof jij echt dat Maria hier verschenen is aan Bernadette?’ Blijkbaar een pelgrim die goed geslapen had. Terwijl ik druk bezig was met de jam op mijn croissant, vroeg ik me af hoe ik het beste kon reageren.

En terwijl mijn hersens harder kraakten dan de croissant in mijn mond bleek mijn gepeins overbodig. Een andere tafelgenoot vertelde al over haar moeder, die zo afwezig was geweest in haar leven, maar juist hier in Lourdes meer dan ooit zo liefdevol in haar gedachten naar voren kwam.

&Over verschijnen gesproken’, zei een derde. En al roerend in zijn thee vertelde hij dromerig hoe hij jaren geleden zijn vrouw ontmoet had, hoeveel indruk haar verschijning gemaakt had en hoe goed ze het samen al jaren hadden.

Op die momenten was ik als pastor overbodig, deze mensen gaven elkaar immers de mooiste antwoorden. Ze tilden elkaar op en waren elkaars pastor! Bernadette wist zich in haar ellende gezien door Maria, onze pelgrims wisten zich gezien door elkaar. Leeftijd, geslacht, opleidingsniveau, interesses, politieke voorkeuren…. die dagen in Lourdes deden ze er niet toe, hier werden de verschillen tussen mensen als vanzelfsprekend overbrugd.

Voor we op reis gingen probeerde ik, in het klooster achter mijn bureau, de groep in gedachten voor me te zien: een paar theologen, een paar zieken, een paar zangers, een paar Mariafans. Het leek me een mooie groep. Eenmaal in Lourdes bleken de theologen ook goede zangers, de zieken theologen en de zangers Mariafans. Sterker nog: we bleken allemáál theologisch onderlegde, zingende Mariafans! En natuurlijk bleken niet alleen de zieken een rugzakje met zich mee te dragen…

Deel uit de column van pastor Corinne van Nistelrooij in Presenteerblad, tijdschrift van de Dominicanenkerk in Zwolle