31 Juli 2014

Nashville zusters bij Rosaprocessie Sittard

Ga naar overzicht

Deel op:

rie Amerikaanse dominicanessen vestigen zich in augustus in Sittard. Tijdens de Rosaprocessie, op 31 augustus, kunnen de inwoners van Sittard kennismaken. De processie is ter ere van de heilige Rosa de Lima, de dominicanes die al sinds de 17e eeuw stadspatrones is.

Zusters Maris Stella, Theresa-Anne en Amata.

Een mooier moment voor een eerste kennismaking was niet denkbaar, schrijft het bestuur van de Katholieke Stichting Vrienden van de Dominicanessen te Sittard. De stichting heeft sinds afgelopen week een website met nieuws en achtergronden, zowel over de zusters als over de lange dominicaanse geschiedenis van Sittard.

Zusters Amata, Theresa-Anne en Maris Stella zijn lid van de snel groeiende zusters dominicanessen van St. Cecilia, uit Nashville, Tennessee. De Nashville Dominicans zijn in 1860 opgericht. Ze combineren een contemplatief leven met werk op het gebied van onderwijs en opvoeding.

De laatste ruim vijftien jaar is de congregatie sterk gegroeid. Er zijn nu zo’n driehonderd zusters, en er zijn nieuwe kloosters geopend in Schotland, Italië, Australië en Canada. In Sittard gaan de zusters, die vorig jaar al Nederlands begonnen te leren, retraites geven, vooral voor jonge vrouwen en gezinnen. Ook zullen er acht gastenkamers worden ingericht.

De Rosakapel bij Sittard.

De Rosaprocessie kent een lange geschiedenis. In 1579 bezetten de Spanjaarden Maastricht en veel protestanten vluchtten naar Sittard. De dominicanen werden in 1626 naar Sittard gehaald, om tegenwicht te bieden tegen het nieuwe geloof. Zij bewoonden een huis in de Plakstraat, bouwden later een klooster en de St. Michaelskerk, die nu in het centrum van Sittard staat. Ze zetten er een school op, het 'Collegium Albertinum’.

In 1669 brak er een dysenterie-epidemie uit onder de bevolking rond Sittard. De dominicanen, op de hoogte van de zaligverklaring van Rosa van Lima, de eerste zalige vrouw van Amerika, stelden het stadsbestuur en de bevolking voor haar uit te roepen tot stadspatrones. Het stadsbestuur ging akkoord en beloofde een kapel te bouwen om haar te eren en jaarlijks een processie te houden.

De epidemie ging aan de stad voorbij en Rosa werd stadspatrones. Op het hoogste punt van Sittard – de Kollenberg – werd een kapel voor haar gebouwd, waar nog ieder jaar een processie heen trekt.

Eerder verscheen: Amerikaanse dominicanessen komen naar Sittard

Zie ook: www.rk-kerken-sittard.nl/DominicanSisters.htm
www.sintrosasittard.nl