15 Juli 2014

Honderd jaar Schillebeeckx wordt gevierd

Ga naar overzicht

Deel op:

2 november van dit jaar is het een eeuw geleden dat Edward Schillebeeckx werd geboren. Dat wordt uitgebreid gevierd: met een internationale conferentie, een film, een herdenkingsviering, tentoonstelling en een discussieavond. Als opwarmertje verscheen vorige week een Engelstalige versie van het verzameld werk.

Collected Works, vers van de pers. Klik om te vergroten.

De in 2009 overleden Vlaams-Nederlandse dominicaan geldt als een van de grootste theologen van de 20e eeuw. Daarnaast zijn er velen die zijn gedachtenis eren als broeder, leermeester en vriend.

Geen wonder dat zijn &eeuwfeest’ uitbundig zal worden gevierd. Onlangs kwam de Collected Works, van de drukker. Aan deze grote uitgave, die nog officieel gepresenteerd zal worden maar wel al te bestellen is, is zo’n tien jaar gewerkt, met name door Carl Sterkens, docent en onderzoeker aan de Radboud Universiteit, en door dominicaan Ted Schoof, die lange jaren met Schillebeeckx gewerkt heeft. Zie ook dit eerdere bericht.

Van 27-30 augustus vindt in Nijmegen een driedaags internationaal congres plaats over 'publieke theologie’, georganiseerd door de faculteit van filosofie, theologie en religiestudies van de Radboud Universiteit, samen met de theologische faculteit van de Katholieke Universiteit Leuven, het Heythrop College in Londen en de Stichting Edward Schillebeeckx.

Sprekers zijn onder meer Lieven Boeve, Erik Borgman, William Cavanaugh, Siobhán Garrigan, Emmanuel Katongole, Sebastian Kim, Annemarie Mayer, Aristotle Papanikolau, Elizabeth Phillips, Anna Rowlands en Graham Ward, en vele anderen. Ook doen er dertig jonge onderzoekers uit de hele wereld mee. De leiding is in handen van dr. Stephan van Erp, docent systematische theologie aan de RU en onder meer voorzitter van de wetenschappelijke raad van het Thijmgenootschap. Klik hier voor meer informatie op de website www.publieketheologie.nl (Engels).

schillebeeckx100jaarOp 29 augustus zal er een herdenkingsviering zijn in de Dominicuskerk van de Effataparochie in Nijmegen, met aansluitend een bezoek aan het graf van Edward, achter het nabijgelegen Albertinum.

In voorbereiding is een expositie die te zien zal zijn in de Universiteitsbibliotheek van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Daarbij zal een boekje verschijnen, in twee talen, van historicus Maarten van den Bos en theoloog Stephan van Erp: Een gelukkige theoloog. Honderd jaar Edward Schillebeeckx.

Op de geboortedag van Edward, 12 november, wordt een debat over geloof georganiseerd.

Deze website zal u zo goed mogelijk op de hoogte houden.