19 Juli 2014

'Christenen zijn aan het verdwijnen uit Irak'

Ga naar overzicht

Deel op:

We zijn aan het verdwijnen, net als de christenen in Turkije, Saoedi-Arabië en Noord-Afrika’, aldus de Iraakse dominicaan Yousif Mirkis, die de Chaldeeuws-katholieke aartsbisschop is van Kirkuk, in het relatief veilige Koerdische deel van Irak.

Aartsbisschop Yousif Thomas Mirkis o.p.

Mirkis, die de laatste jaren ook vaak in Nederland is geweest om de zaak van christenen in Irak te bepleiten, werd ondervraagd door de internationale hulporganisatie Kerk in Nood.

Dezer dagen werd bekend dat de laatste overgebleven christenen in Mosul, dat is overgenomen door de radicale islamisten van ISIS, de keuze hebben tussen bekering tot de islam, de doodstraf of het betalen van een specifiek voor christenen bedoelde extra belasting. De meeste christenen verlaten het gebied. Over het lot van de dominicanessen, die recentelijk nog zeiden dat ze niet weg zouden gaan, is nu niets bekend.

Voor de invasie door de VS en bondgenoten in 2003 woonden er 1,5 miljoen christenen in Irak. Hun aantal is teruggelopen tot 400.000. Sinds de snelle opmars van ISIS in juni is de situatie dramatisch verslechterd. Minstens 2.400 Iraki’s vonden de dood in juni alleen al, meer dan een miljoen mensen is op de vlucht.

Br. Mirkis wil zelf in Irak blijven, maar hij begrijp dat jonge christenen het land verlaten. Maar het destabiliseert de &sociale ecologie’ van Irak, zegt hij, omdat de christenen veel scholen en ziekenhuizen bouwden en onderhielden, en relatief veel dokters, ingenieurs, intellectuelen, schrijvers en journalisten leverden.

Mirkis ziet de opmars van ISIS en het uiteenvallen van Irak als een gevolg van grote eerdere gebeurtenissen als de stichting van Israël in 1948 en de spanningen in de regio, en de oorlog tussen Iran en Irak. &Dit is een oorlog tussen modernen en reactionairen’, zei hij. &De salafisten verwijzen in hun naamgeving zelfs naar hun zevende-eeuwse voorbeelden. Ze haten de westers georienteerde christenen, maar ze haten iedereen die niet met hun visie instemt.’

De christenen zijn relatief veilig in Iraaks-Koerdistan, maar het is maar de vraag of er genoeg werk en woonruimte is om er een leven op te bouwen.

Bronnen: Christians disappearing from Iraq, bishops lament
En: Iraqi Christian Bishops: We Are in the Process of Disappearing

Zie ook: Chaldeeuwse Patriarch: Irak valt uit elkaar
En: Aartsbisschop van Kirkuk over de exodus van christenen

Eerder verscheen: Dominicanessen blijven in Mosul