27 Juni 2014

Zusters van Voorschoten verlaten Rotterdam

Ga naar overzicht

Deel op:

div>

Met de verhuizing van de laatste vijf zusters naar het moederhuis, Huize Bijdorp, is op 19 juni een einde gekomen aan 173 jaar Dominicanessen van Voorschoten in Rotterdam, de geboorteplaats van de congregatie.

Het laatste klooster van de dominicanessen van Voorschoten in Rotterdam: twee huizen aan de Statenlaan.

De Congregatie van de Dominicanessen van de H. Catharina van Siena is in 1841 in Rotterdam gestart door de zussen Lucia en Elisabeth Pinkers (zr. Catharina en zr. Columba).

Zuster Regina Plat, algemeen overste, schrijft: &We hebben het lang en met plezier volgehouden in Rotterdam, maar de leeftijden gaan tellen. Daarom moest er een beslissing komen om naar ons moederhuis te verhuizen.

&Wij zijn God dankbaar dat wij ons werk en leven zolang in een stad als Rotterdam mochten doen met zoveel verschillende nationaliteiten. Wij hebben gewerkt, gebeden en geleefd in het onderwijs, de kinderbescherming, de verzorging van zieken en bejaarden, huisbezoek, pastoraat en maatschappelijk werk. We hebben vluchtelingen en gevangenen een thuis gegeven en vooral zorg gehad voor elkaar.’

&Wij zijn dankbaar dat wij wederzijds een beroep konden doen op onze medebroeders dominicanen van het Steiger, het samen vieren en maaltijd houden zullen we missen. Eigenlijk al vanaf het begin, toen pater Raken o.p. de zusters Pinkers bijstond, zijn de contacten goed geweest. Later kwam daar ook een aantal leden van de lekendominicanen bij.’

De zusters laten een hele geschiedenis achter in Rotterdam, maar blijven zich met de stad verbonden voelen.Met dank aan Jan Bouman o.p.