29 Juni 2014

Parrhesia: alles zeggen

Ga naar overzicht

Deel op:

etrus en Paulus, beminde criminelen.

29 juni is het feest van Petrus en Paulus, allebei vonden ze hun einde als veroordeelde criminelen.

Je kunt op twee manieren de wet gerechtvaardigd overtreden. De eerste is als je weigert kwaad te doen dat de wet of een autoriteit je oplegt. De tweede is als je probeert goed te doen, maar de wet in de weg staat. De rechtvaardiging voor dit laatste is moeilijker dan voor het eerste. Maar: als we de wet bewust overtreden, moeten we dat doen zonder de wet te vernietigen.

Petrus noch Paulus waren wetteloos. Ze voelden een onweerstaanbare drang om over een waarheid te spreken, die niet verborgen of onderdrukt kon worden. Het Griekse woord parrhesia slaat daarop: het vermogen om de waarheid te spreken, letterlijk: alles te zeggen. Het is een sleutelwoord in de Handelingen.

Soms is de gevangenis de beste plaats om waarheid te verkondigen. Veel boeken die onze wereld veranderden, zijn geschreven in of na onrechtvaardige gevangenschap. Parrhesia is grenzeloos omdat het de waarheid van God betreft.

Vandaag vertellen onze beminde criminelen ons niet alleen de waarheid, maar ook hoe die te verkondigen.

De Engelse dominicaan Euan Marley O.P. op de website torch.op.org