12 Juni 2014

Nieuws uit Mosul en Qaraqosh

Ga naar overzicht

Deel op:

e wereld is opgeschrikt door de snelle opmars van ISIS-strijders (&Erger dan Al-Qaeda’) in noordelijk Irak, waar zij een strenge soennitische islamitische staat willen vestigen. Dominicaan Anis Hanna rapporteert vanuit het getroffen gebied.

In Irak wonen leden van de dominicaanse familie (al sinds 1235): een dozijn broeders, onder wie Yousif Mirkis, aartsbisschop van Kirkuk, enkele honderden zusters dominicanessen en een onbekend aantal lekendominicanen. Onderstaand artikel is een inkorting van een bericht dat verscheen op de Facebookpagina van de dominicanen in Strassbourg.

Gisteren verscheen dit: Gruwelijke berichten uit Mosul

Archiefbeeld van een dominicanes in Mosoel, na een aanval op een kerk in 2010.

Anis Hanna o.p. schrijft: &Sinds afgelopen donderdag hoorden we van de oprukkende troepen van de Islamitische Staat van Irak en de Levant (Daa’ch of ISIS) naar de tweede grootste stad in Irak, Mosul. Zij vielen aan met mortieren en doodden veel burgers, vrouwen en mannen. De Iraakse televisie liet beelden zien van slachtoffers, wat angst zaaide in de harten van alle burgers in Mosul en in de hele regio van Nineve.

We denken dat de duizenden jihadistische islamisten die nu aanvallen gevlucht zijn uit Syrië. De stad is heel snel ingenomen. Er wordt gezegd dat de gouverneur zei dat de terroristen niet weerstaan konden worden en de officiële troepen beter konden vluchten.

Op zaterdag gingen honderdduizenden burgers de stad uit, richting de onafhankelijke regio Koerdistan. Ze kregen eten en drinken via Koerdische humanitaire organisaties.

Christenen in de vlakte van Nineveh, zoals in Bartelah, Karelesh, Quaracoche, zijn doodsbang. Je zou het een collectieve psychose kunnen noemen. De burgerlijke en religieuze autoriteiten van Quaracoche hebben hulp ingeroepen van Koerdistan, maar die zeggen dat ze geen toestemming hebben van de regering in Bagdad om troepen in te zetten.

Uiteindelijk zijn er maandagnamiddag Koerdische troepen in Quaracoche aangekomen, om de burgers te beschermen. Dat kalmeerde de mensen. Men zei dat er ook ISIS-strijders in Quaraqoche zijn, maar dat was niet zo. De islamistische strijders bezetten nu Mosoel en willen zich op de grote steden richten. In tegenstelling tot sommige berichten is er geen kerk of klooster in handen gevallen van terroristen.

De leider van de islamistische strijders heeft voor de regionale televisie de Islamitische Staat van Irak en de Levant uitgeroepen, in Mosul. Hij zei dat de mensen moesten terugkeren naar hun dagelijks leven, en dat hij zou onderhandelen met de regering van Irak in Bagdad. De Iraakse premier Al-Maleki Fed heeft opgeroepen tot gewapend verzet tegen de terroristen.

Hierachter schuilen ernstige politieke kwesties: de ISIS-strijders worden gesteund door Saoedi-Arabië, dat een ??soennitische staat in Irak wil. Bovendien is Mosul een olierijke stad.

Anis Hanna, op

Bron: Irak: calme précaire sur la plaine de Ninive