11 Juni 2014

Gruwelijke berichten uit Mosul

Ga naar overzicht

Deel op:

e extremistische organisatie ISIS heeft de Noord-Iraakse stad Mosul in handen. Volgens dominicaan Najeeb Michael is de situatie er &ernstig en zelfs apocalyptisch’.

Br. Najeeb Michael o.p.

Het bericht van Najeeb Michael o.p. is op 11 juni gepubliceerd in de Dominicaanse Facebookgroep Dominican Net, dat verbonden is met de dominicaanse delegatie bij de Verenigde Naties.

Br. Najeeb schrijft: &Slecht nieuws. Ik schrijf jullie in een ernstige en zelfs apocalyptische sfeer van geweld in Mosul. De meeste inwoners van de stad (volgens berichten een half miljoen mensen, red.) hebben hun huizen verlaten en zijn naar de dorpen gevlucht. Ze slapen in de open lucht en hebben niets te eten of te drinken.’

&Duizenden gewapende mannen van de islamitische groepen van Da’ash hebben Mosul de afgelopen twee dagen aangevallen. Ze vermoordden volwassenen en kinderen. Honderden lijken laten ze in straten en huizen liggen, zonder mededogen. Het Iraakse leger heeft de stad ontvlucht, evenals de gouverneur.

In de moskeeën schreeuwt men “Allah Akbar, leve de islamitische staat”. Qaraqosh (een kleine stad ten zuidoosten van Mosul, ook bekend als Bakhdida, red.) wordt overspoeld door allerlei vluchtelingen, zonder voedsel of onderdak. Bij check points houden Koerdische strijders grote aantallen vluchtelingen tegen, die Koerdistan in willen.

Wat we beleven en gezien hebben de afgelopen twee dagen is afgrijselijk en rampzalig. De priorij van Mar Behnam en andere kerken zijn vanmorgen in de handen van de rebellen gevallen. Ze zijn vijf minuten geleden bij Qaraqosh aangekomen, we zijn omsingeld en worden met de dood bedreigd.

Bid voor ons. Het spijt me dat ik niet verder kan schrijven. Ze zijn niet ver van ons convent. Beantwoordt dit mailtje niet.’

Op onderstaand filmpje, op Youtube gevonden, legt Najeeb uit hoe het Onze Vader en Wees Gegroet klinken in het Aramees, de taal die Jezus sprak.

En in dit filmpje, ook gemaakt door de Amerikaanse website Dominicana, spreekt hij over de situatie van christenen in Irak.