25 Juni 2014

Dominicaanse 'sound' op Gregoriaans Festival

Ga naar overzicht

Deel op:

n het weekend van 14 en 15 juni vond in Ravestein de vijfde editie plaats van het Nederlands Gregoriaans Festival. De schola van het Dominicanenklooster Huissen, onder leiding van Theo Menting, zong delen uit de completen van de orde.

Theo Menting, kerkmusicus en lekendominicaan

Naast lezingen, workshops en een informatiemarkt zongen twee professionele, internationale koren en twaalf verschillende gregoriaanse scholae uit den lande.

Vanuit het Dominicanenklooster in Huissen trad een schola op onder leiding van kerkmusicus en lekendominicaan Theo Menting. Het vijfkoppig koor zong delen uit de completen, de dagsluiting, zoals de dominicanen die voorheen zongen in de kapel van Huissen en elders in de wereld nog steeds zingen.

De dominicanen kennen een eigen interpretatie van het Gregoriaans. Het notenschrift wijkt af van de (huidige) uitgaven van Solesmes. Nog steeds worden het dominicaans Graduale, Antiphonale, Vesperale en andere dominicaanse gezangboeken uitgegeven. Het Western House of Studies van de communiteit in Oakland speelt hierin een belangrijke rol.

Tijdens het concert in Ravestein klonken onder andere de prachtige hymne Te Lucis, het Nunc Dimittis, het Salve Regina en de antifoon van Dominicus: O Lumen.

Theo Menting leidt de twee koren van het Dominicanenklooster in Huissen: De Kloostercantorij en Capella Phos Hilaron. De schola van Huissen is samengesteld uit leden van beide koren. Het klooster organiseert ieder jaar in de maand september een studieweek Gregoriaans, dit jaar van 9-12 september.

Zie ook: www.gregoriaansfestival.nl