06 Mei 2014

Huis aan Kronenburgersingel gesloten

Ga naar overzicht

Deel op:

a negentien jaar kwam er vrijdag 2 mei een officieel einde aan het bestaan van het dominicaanse huis aan de Kronenburgersingel in Nijmegen. Een gastvrij huis was het – en het laatste waar overal gerookt kon worden!

De laatste bewoners van wat officieel 'Huis van het Heilig Hart van Jezus' heette: Antoon Stikvoort, Jacques van der Lee en Willy Rams.

De laatste bewoners van wat officieel ‘Huis van het Heilig Hart van Jezus’ heette: Antoon Stikvoort, Jacques van der Lee en Willy Rams.Het huis – Kronenburgersingel 221 – is begin 1995 door de orde van de dominicanen gekocht van de orde der karmelieten. Dat gebeurde na de verkoop van het Albertinum, het grote klooster aan de Heijendaalseweg. Daarnaast werd toen ook het klooster van Berg en Dal gekocht, waar nu het provincialaat en een communiteit gevestigd zijn.

Met een informele bijeenkomst voor genodigden namen de laatste drie bewoners afscheid van het grote huis aan het Kronenburgerpark. Antoon Stikvoort, de chronicarius van de provincie (die zich ook als dichter heeft laten kennen), maakte een mooi boekje dat voor belangstellenden op te vragen is bij het secretariaat.

De oorspronkelijke bewoners van het huis aan de Kronenburgersingel waren Ben Mulder († 2013), Wim van Haaren († 1999), Willy Rams, Jan van Riel († 2001) en Antoon Stikvoort. Antoon kwam vanuit Curaçao naar Nijmegen. Gijs Goes woonde er van 2003-2011 en in 2008/2009 woonde Jan Versantvoort (†2009) er korte tijd, na zijn terugkeer uit Zuid-Afrika. In de zomer van 2009 kwam Jacques van der Lee de communiteit versterken, hij kwam terug uit Aruba.

Het huis aan de Kronenburgersingel heet kerkrechtelijk ‘Huis van het H. Hart van Jezus. Als statie is het begonnen op 1 mei 1900, opgericht als huis 2 maart 1910, toen in de Krayenhofflaan, en rechtens voortgezet op 27 februari 1995.

Van de huidige bewoners verhuizen kunstenaar-broeder Willy Rams en Jacques van der Lee naar de communiteit van Berg en Dal. Antoon Stikvoort verhuist naar het Berchmanianum.

De communiteit aan de Kronenburgersingel heeft zich laten kennen als een zeer gastvrije communiteit. Diverse medebroeders hebben hier geregeld gelogeerd. Het was overigens het laatste dominicaanse huis waar zonder probleem ook in de gemeenschappelijke ruimten gerookt kon worden!

Een jong gezin zal in de nabije toekomst zijn intrek nemen in het huis.