23 Mei 2014

'Fakkeldragers' over Europese grenzen

Ga naar overzicht

Deel op:

e vergadering van Europese lekendominicanen in Bologna is een mix van vergaderen, ontmoeten en bezinnen. Bijvoorbeeld door te bidden bij de tombe van Dominicus, met de Nederlandse dominicaan Henk Jongerius als voorganger.

Verslag van Kleis Adema, voorzitter DLN.

Aan de negende vergadering van Europese lekendominicanen doen 38 lekendominicanen en zes broeders dominicanen mee. Deze laatsten zijn promotoren, landelijk en internationaal. De vergadering duurt tot en met 25 mei en kent als motto &Fakkeldragers over grenzen heen’.

Op donderdag 22 mei werd, na een ochtend van bestuursverslagen, de Mis gevierd bij de tombe van Dominicus in de basiliek van de dominicanen, waarin Henk Jongerius voorging. Hij is dominicaan en prior in Huissen, en promotor van de lekendominicanen in Nederland.
De Mis bij het graf van Dominicus was een bijzondere ervaring en velen bleven daarna bidden bij de tombe.

Henk Jongerius o.p.

’s Middags was er een lezing door Robert Mickens, journalist en Vaticaankenner, over de uitdaging van paus Franciscus om in dialoog te treden met de samenleving en met name de mensen in de marges op te zoeken. Hij had kennelijk goed geluisterd naar de overweging van Henk Jongerius, want hij nam de kans daarbij aan te sluiten. De lezing werd daarna uitgewerkt in vier werkgroepen.

In de vrije tijd heb ik met Mart de Regt Bologna wat verkend. Daarbij kwamen we in de kathedraal van Bologna terecht, waar een gigantische schildering te zien is uit de Divina Comedia van Dante.

Op die schildering staat Mohammed afgebeeld in de hel – voor moslims, die Mohammed nooit afbeelden, dubbel aanstootgevend.

In de Basilica San Domenico. Klik om te vergroten.

De kerk heeft dan ook met veiligheidsrisico’s te maken, omdat er groepen zijn die deze schildering willen vernietigen.

Na de vespers met de broeders in de basiliek wat ook heel indrukwekkend was, was het tijd voor het voor ons late, maar voor andere nationaliteiten zelfs vroege diner. Het is prachtig om met zo’n twintig verschillende nationaliteiten aan tafel te zitten!

De tweede dag was er tijd voor de presentatie van de International Dominican Youth Movement. Deze IDYM, bedoeld voor jongeren tussen 18 en 30 jaar, is flink in opkomst, met name op het Amerikaanse en Afrikaanse continent. In Europa bestaan ze alleen in Engeland en Spanje en de organisatie wil graag uitbreiden in Europa, met hulp van de lekendominicanen. Zie www.idymop.org en op Facebook IDYMOP.

Het ikoon dat langs lekendominicanen in heel Europa is gegaan. Klik om te vergroten.

Vervolgens hield lekendominicaan Karin Bornhijm een presentatie over de ECDLF-website. Dat blijkt het enige volledige archief te zijn van de organisatie. Karin heeft ideeën voor aanpassingen aan de site en hoopt dat er een webteam ontstaat dat de formele informatie op de site aanvult met verhalen over en belevenissen van lekendominicanen.

Het pelgrimsicoon is inmiddels ook aangekomen in Bologna, na een reis door Europa. Vrijdag was er in de namiddag een meditatie bij deze beeltenis. De komende dagen wordt onder meer een nieuw ECLDF-bestuur gekozen.