22 Mei 2014

Europese vergadering lekendominicanen in Bologna

Ga naar overzicht

Deel op:

e prachtige Italiaanse stad Bologna, waar Dominicus gestorven en begraven is, is het toneel van de negende vergadering van lekendominicanen in Europa. Maar liefst vijf Nederlanders zijn er (deels) bij. Mart de Regt is een van hen en praat ons in.

Mart de Regt

Het is de negende keer dat lekendominicanen in Europa vergaderen. De Nederlandse afvaardiging is zo groot, omdat Leny Beemer Europees bestuurslid is en Karin Bornhijm meedoet met de verslaglegging. Mart de Regt en voorzitter Kleis Adema zijn afgevaardigd door de Dominicaanse Lekengemeenschap Nederland (DLN). Dominicaan Henk Jongerius gaat voor op de eerste vergaderdag, op donderdag 22 mei.

Mart de Regt ging mee vanwege de speciale aandacht aan wat de &initiële vorming’ heet: de scholing en training van nieuwe leden van de lekendominicanen. Hij is daar voor de DLN zes jaar mee bezig geweest. &De voorpret bestaat uit rapporten lezen en de liturgie doornemen’, vertelt hij. &En doordat ik me opgegeven heb om mee te zingen moet ik me daar ook op voorbereiden, want ik ben geen muzikale hoogvlieger die alles zo van papier zingt.’

De voertaal zal Engels zijn, maar de andere officiële talen van de Orde (Frans en Spaans) worden ook veel gesproken, net als Duits en natuurlijk Italiaans. &Van Hongaars heb ik genoeg gehoord om te weten dat ik het niet kan volgen’, zegt Mart. Dat geldt ook de Oost-Europese talen.

torchbearers&Ik ben vooral benieuwd naar de cultuur waarin andere lekendominicanen zich bewegen. Bij contacten in Keulen en Düsseldorf is me eerder al duidelijk geworden dat er veel mogelijkheden zijn voor intensiever contact. Vooral benieuwd ben ik naar de mensen. Zal ik de zelfde klik vinden die ik met lekendominicanen in Nederland vaak heb? En hoe zullen de buitenlandse broeders binnen de orde zich verhouden tot de leken? Zijn ze even welwillend en hartelijk als in Nederland?’

De komende dagen komen er af en toe inkijkjes in de Assembly. Een t-shirt is er al…

Klik hier voor de site van de ECDLF.

Eerder verscheen:
Frans en Dominiek in Bologna
Hoe zag Dominicus er uit?
De laatste twee jaar van Dominicus
Virtueel bezoek aan Dominicus’ graftombe