07 Mei 2014

Braziliaanse bisschop Balduino overleden

Ga naar overzicht

Deel op:

p 2 mei overleed Tomas Balduino, emeritus-bisschop van Goiás in Brazilië, op 91-jarige leeftijd. De dominicaan Balduino werd door zijn verzet tegen de dictatuur in zijn land en zijn strijd voor de landlozen.

balduinoDe dominicaan Tomas Balduino werd een nationale bekendheid door zijn verzet tegen de rechtse militaire dictatuur (1964-1985) in Brazilië. In 1972 gaf hij tevens de aanzet tot de CIMI, de Commissie voor Landpastoraal van de Braziliaanse bisschoppen. Anderhalf jaar geleden kreeg hij voor zijn inzet de mensenrechtenprijs van de regering van president Dilma Roussef, die zelf slachtoffer is geweest van de dictatuur.

Balduino zette zich in voor de rechten van landlozen en indianen, net als zijn Franse dominicaanse medebroeders Henri Burin des Roziers en Xavier Plassat. Nog steeds hebben grootgrondbezitters in Brazilië veel macht en worden de rechten van arme en landloze boeren en indiaanse volkeren met voeten getreden.

Tomas Balduino werd geboren in 1922 in Poose, Goiás, Brazilië. Hij werd dominicaan in 1943 en priester gewijd in 1948. In 1967 werd hij bisschop van Goiás en bleef dat tot zijn emeritaat in 1998. He is op 4 mei begraven in de kerk van San Judas Tadeo de Goiânia.

Zie eerder: Brazilië: prijs voor twee 'bevrijdingsbisschoppen’