01 April 2014

Liefde, groot genoeg om verlies te dragen

Ga naar overzicht

Deel op:

aarom lijden we?

Me dunkt dat we akelig vaak blind zijn voor Gods werk. God doet opmerkelijke dingen in onze levens, niettemin denk ik dat we allemaal teleurstelling kennen. Zou God niet meer kunnen doen? Kan hij me niet een duidelijker teken geven? Waarom lost hij de problemen in mijn leven niet op? Straft hij me, op een of andere manier?

Deel van het mysterie van het lijden is dat het diep verbonden is met liefde. Is lijden goed? Nee, niet in zichzelf, natuurlijk. Maar zou je liever niet lijden? Dat is een moeilijker vraag, want lijden is de natuurlijke reactie op het verlies van iets of iemand waar ik van houd. Liever niet lijden betekent: liever niet liefhebben. Het lijden is niet goed in zichzelf, maar het alternatief is een koude, harde onverschilligheid.

Soms lijden we omdat we gehecht zijn aan dingen die niet echt belangrijk zijn. Maar soms lijden we diep en echt vanwege dingen, of vooral mensen, die ons dierbaar zijn. Ik denk dat zulk verlies ons ook op God in ons leven wijst: het verlies wijst ons op de liefde die God in ons hart zaaide.

Peter Hunter o.p.

Waarschijnlijk is het grootste mysterie van het lijden dat God mens werd en het lijden op zich nam. God kent ons lijden van binnenuit, om het zo te zeggen. Daarmee heeft hij ons ook laten zegevieren over het lijden, door ons geen koude, harde onverschilligheid te geven, maar een liefde die groot genoeg is om elk verlies op te nemen.

De Engelse dominicaan Peter Hunter op de preeksite torch.op.org