10 April 2014

Waalse dominicanen mikken op groei

Ga naar overzicht

Deel op:

ieuwe kloosters, een eigen bier en nu nieuwe statuten: de voorzichtige groeikracht van de dominicanen van Wallonië en Brussel heeft nu een bestuurlijk gevolg: België-Zuid is van een vicariaat-generaal een vice-provincie geworden, een provincie in wording.

Dominicains-Belgique-sud

De dominicanen van Wallonië en Brussel hebben de nieuwe statuten voor de dertig Franstalige Belgische broeders goedgekeurd. Daarmee is België-Zuid van een vicariaat-generaal (dat rechtstreeks onder het generalaat in Rome valt) een vice-provincie geworden.

Dat gebeurt als er gerede verwachting is dat een kleine eenheid van dominicanen in een land of gebied kan uitgroeien tot een volwaardige provincie. Daarvoor zijn volgens de constituties van de dominicanen (art 253) minstens drie kloosters nodig, waarvan er twee minimaal tien stemgerechtigden hebben. In elke provincie moeten er samen minstens veertig stemgerechtig­den zijn.

België-Zuid heeft nu dertig dominicanen in drie kloosters: sinds 2009 in Louvain-la-Neuve, in de Europese wijk in Brussel en sinds kort in Luik, waar de broeders zich richten op de geestelijke begeleiding van studenten. Ook hebben ze onlangs een eigen bier geïntroduceerd: &Sanctus Dominicus’, dat voorlopig alleen in hun eigen kloosters beschikbaar is…

&De nieuwe statuten moeten vooral duidelijk maken dat de orde krachtiger en beetje bij beetje ook opnieuw missionair wordt’, zegt algemene overste Michel van Aerde in een interview met InfoCatho.be.

Zie ook www.precheurs.eu