30 April 2014

Nieuwe plek voor jongeren: 'Huis om te Zijn'

Ga naar overzicht

Deel op:

n Nijmegen is aan de Dennenstraat onlangs het &Huis om te Zijn’ van start gegaan: een tijdelijke opvangplek voor jongeren tussen de 12 en 17 jaar. Het huis is een initiatief van de fraters maristen en de zusters dominicanessen van Neerbosch.

huis om te zijn nijmegenHet Huis om te Zijn richt zich op jongens van 12 tot en met 17 jaar. Een ervaren echtpaar, Wim (60) en Wilma Janssen, functioneert als zorgouders, Het doel is om zo vroeg mogelijk betrokken te zijn bij jongens die dreigen te ontsporen, zodat escalatie voorkomen kan worden.

Daarmee wordt hopelijk de leemte gevuld tussen ambulante zorg en gedwongen uithuisplaatsing. Volgens de startnotitie, die vorig jaar werd opgesteld, zit de hulpverlening (Jeugdzorg) verstrikt in een overdosis regulering en is niet in staat letterlijk en figuurlijk ruimte te scheppen voor deze jonge mensen, die 'een onorthodoxe benadering’ nodig hebben.

De begeleiding zorgt voor structuur, veiligheid, rust en aandacht. De gemeente Nijmegen en zorginstelling de Driestroom zijn ook betrokken. De Driestroom kan indien nodig professionele hulp bieden. Het huis staat op voor dominicanen vertrouwde grond: Dennenstraat 109/111 staat vlakbij het moederhuis van de dominicanessen van Neerbosch en om de hoek bij het Dominicus College.

Huis om te Zijn kent een religieuze bewogenheid: het gaat om &aandachtig aanwezig zijn’ bij deze jonge mensen. Dat betekent &met liefde om te zien naar de jongens die bij ons komen wonen, naast hen gaan staan en hen ruimte geven om zichzelf te leren kennen’, schrijven de initiatiefnemers. &We moedigen hen aan om goede vervolgstappen te zetten in hun leven.’

Het  gebeurt nog maar zelden dat religieuzen in Nederland nieuwe sociale initiatieven nemen. De dominicanessen van Neerbosch zijn hun vergrijzende congregatie bewust aan het afbouwen. Daar hoort ook bij dat ze willen investeren in de samenleving, dichtbij en veraf, op een manier die past bij hun spiritualiteit.

De fraters maristen, in Nederland een kleine congregatie van zeven leden, hebben al eerder opmerkelijke initiatieven genomen, soms samen met andere religieuzen. Stichting Moria, een huis voor jongemannen die uit de gevangenis komen; het Stiltehuis en het Huis van Aandacht, die beide geleid worden door jongvolwassenen; en Een reis naar binnen, gesprekken met jongvolwassenen.

Zie: Dominicanessen van Neerbosch en Fraters Maristen