11 April 2014

Braziliaanse bevrijdingstheoloog Frei Betto bij paus

Ga naar overzicht

Deel op:

aus Franciscus sprak op 10 april informeel met de Braziliaanse bevrijdingstheoloog en dominicaan Frei Betto, die pleitte voor twee verketterde medebroeders.

Dat meldt de site rkk.nl. Frei (broeder) Betto is een vriend van Fidel Castro en Luiz Inácio Lula da Silva (‘Lula’), de voormalige president van Brazilië.

Frei Betto o.p.

Volgens de Italiaanse krant La Repubblica vroeg Frei Betto (echte naam Carlos Alberto Libanio Christo) de paus om de filosoof Giordano Bruno (1548-1600) te rehabiliteren. Deze dominicaan werd door de inquisitie veroordeeld en in Rome als ketter verbrand.

Frei Betto zei verder tegenover La Repubblica dat hij ook een lans heeft gebroken voor een andere dominicaan, de Duitse mysticus Meister Eckhart (1260-1328). Eeuwenlang werd ook hij van ketterij verdacht.

De paus zou volgens de Braziliaan voor hen bidden. ‘Ik ben er zeer tevreden over dat ik in ieder geval geen negatief antwoord kreeg’, aldus de theoloog. Verder spraken Frei Betto en de paus over de bevrijdingstheologie. De ontmoeting vond plaats in Casa Santa Marta, het Vaticaanse gastenverblijf waar paus Franciscus sinds zijn verkiezing woont. De persdienst van de Heilige Stoel deed over deze privé-audiëntie echter geen mededelingen.

Sinds het aantreden van de Argentijnse paus Franciscus is een ontspanning merkbaar in de contacten met bevrijdingstheologen uit Latijns-Amerika. Afgelopen september was de beroemde Peruaan Gustavo Gutierrez – ook een dominicaan – te gast bij de paus.

Klik hier voor de bron: rkk.nl en rcnradio. Klik hier voor een eerder artikel met meer informatie over Frei Betto: Unesco-prijs voor Frei Betto