31 Maart 2014

Soeur Sourire, een zingende dominicanes

Ga naar overzicht

Deel op:

div>De Italiaanse zuster Cristina Scuccia is een sensatie op YouTube, met haar optreden in de Italiaanse variant van de talentenjacht 'The Voice’. Ze is niet de eerste zingende non die de wereld verovert: de Belgische dominicanes Jeanne Deckers ging haar voor, herinnert &Nieuwsblad’ zich.

Na dit recente optreden duikt zuster Scuccia overal in de Italiaanse media op.
soeur-sourire1Wanneer eind 1963 het Belgische dorpje Fichermont, vlakbij Waterloo, overspoeld wordt door journalisten, kijkt heel België met grote ogen toe. Het middelpunt van de gekte is het klooster van de dominicanessen in de Waalse gemeente, waar Jeanne Deckers woont. Zij is erin geslaagd om uit te groeien tot een zangeres met wereldfaam: Soeur Sourire.

'Het begint allemaal in 1959’, vertelt Jan Delvaux, muziekjournalist en encyclopedie van de Belgische popmuziek. 'Jeanne Deckers wil missiezuster worden en vervoegt het klooster. Als zuster Luc-Gabriël leert ze gitaar spelen, begint ze liedjes te schrijven en amuseert ze de mensen die op retraite komen met haar eigen nummers en gezang.’

Dominique

Het enthousiasme binnen het klooster is groot, dus wordt in 1961 beslist om wat grammofoonplaten te maken om naar de missieposten te sturen. Voor de opnames van de plaat wordt in oktober 1961 uitgeweken naar de Philipsstudio in Brussel. 'Er worden acht nummers opgenomen, maar de platenfirma hoort vooral potentieel in Dominique, een lied over Dominicus de Guzman, de stichter van de orde’, vertelt Delvaux.

Klik hier voor het volledige artikel van de Vlaamse nieuwssite &Nieuwsblad’.