14 Maart 2014

Première Lucaspassie van James MacMillan

Ga naar overzicht

Deel op:

en nieuw werk van de Schotse componist, dirigent en lekendominicaan James MacMillan ging op zaterdag 15 maart in première tijdens de ZaterdagMatinee op Radio 4. Na de uitzending is het ook terug te luisteren.

In 2009 schreef James MacMillan geschiedenis in Nederland. Het Koninklijk Concertgebouworkest voerde dat jaar, in plaats van de gebruikelijke Bach-passie, MacMillans nieuw gecomponeerde St John’s Passion uit. De gemoederen raakten verhit, het publiek verdeeld. Een rijke traditie doorbreken met een nieuw werk?

Toen alle commotie was weggeëbd, restte een werk dat, volgens de aankondiging van Radio 4, indruk blijft maken. Vandaar dat MacMillan de opdracht kreeg zijn weg door de passies te vervolgen. Opdrachtgevers zijn NTR ZaterdagMatinee, Duke University, City of Birmingham Symphony Orchestra, Britten Sinfonia en Soli Deo Gloria.

Voor een kleinere bezetting heeft hij nu een Lucaspassie geschreven, die tijdens het concert op 15 maart haar wereldpremière beleeft. Volgens de componist krijgen we ‘dingen te zien en te horen die we anders nooit gezien en gehoord zouden hebben’.

Het concert wordt verzorgd door het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor en het Nationaal Jeugdkoor, in het Concertgebouw in Amsterdam, en is live te horen via Radio 4 en later te beluisteren via internet.

Zie ook: concertagenda Radio 4
Zie ook: programmaboekje (pdf)
Zie ook: NTR Podium, televisieportret van MacMillan uit 2013, waarin ook aandacht voor zijn verbintenis met de Orde.