15 Maart 2014

Pelgrimsicoon vervolgt zijn weg

Ga naar overzicht

Deel op:

ijdens een feestelijke vesperviering in de voormalige dominicaanse kerk Sankt Paul in Aken hebben Nederlandse en Waalse lekendominicanen de 'pelgrimsicoon’ van Sint Dominicus onlangs overgedragen aan hun Duitse medezusters en – broeders.

Regionale communiteit Zuid rond de pelgrimsicoon.

Tijdens de viering klonken liederen en gebeden in het Duits, Nederlands, Frans en Latijn.  De viering werd bijgewoond door broeder David Kammler, die tot vorig jaar binnen het algemeen bestuur van de orde in Rome, verantwoordelijk was voor de lekendominicanen. Enkele dagen eerder maakte de icoon vanuit Heerlen – woonplaats van DLN-voorzitter Kleis Adema – al een uitstapje naar Luik. In de dominicaanse parochiekerk aldaar vond eveneens een gezamenlijke viering plaats.

De pelgrimsicoon begon in september 2013 zijn reis door Europa op initiatief van de Europese koepel van dominicaanse lekengemeenschappen. De pelgrimage maakt deel uit van de voorbereidingen van het achtste eeuwfeest van de Orde van de Predikers, dat in 2016 gevierd gaat worden. Startpunt was Sevilla in Spanje. Via Portugal en Frankrijk arriveerde de icoon in december in Nederland. De DLN als geheel hield tijdens haar jaarvergadering op 16 december een viering rond de kleurrijke afbeelding van de ordesstichter. Begin januari verzamelden de lekendominicanen van de regionale communiteit Zuid zich in Eindhoven rond de icoon.

Overdracht van de icoon aan de Duitse lekendominicanen. Helemaal links op de foto: David Kammler. Rechts, met sjaal, de Nederlanders: Wil Sprokkel, Kleis Adema, Ben Hulshof en Mary Grohmann.

Vanuit Aken vervolgt de icoon zijn weg naar o.a. Speyer en Berlijn. Daarna gaat hij nog naar onder meer Hongarije en Oekraïne.

In mei van dit jaar zal de icoon een ereplaats innemen tijdens de assemblee van de Europese lekendominicanen in Bologna. In die stad is ook het graf van de heilige Dominicus.

Kijk op www.ecldf.net voor het verhaal van lekendominicaan Wil Sprokkel.