17 Maart 2014

Door leven en dood heen

Ga naar overzicht

Deel op:

ods aanwezigheid: leegte en ruimte.

Twee bergen. Calvarië en de hoge berg uit het evangelie van vandaag. Of ook: Goede Vrijdag en Paasmorgen: dood en verrijzenis. Maar steeds: omgeven door Gods liefdevolle aandacht, of ik dat nu bemerk of niet. Leven en sterven, steeds binnen de liefdevolle aandacht, die God is.

Veertig jaren trokken de Israëlieten door de woestijn en leerden in die tijd de met hen verbonden God kennen, en wat verbondenheid met Hem betekende voor dat volk. Veertig dagen lang was Jezus alleen in de woestijn om zich te bezinnen en voor te bereiden op de taak, die hij zich in zijn leven gesteld zag. En hier – zich terugtrekkend op de hoge berg – ervaart Jezus de allesoverweldigende lichtende aanwezigheid van zijn Vader. Een aanwezigheid, die hij op de Calvarieberg node zal missen.

De drie apostelen willen tenten bouwen: de stralende aanwezigheid van de Eeuwige en zijn verbondenen – Mozes en Elia – vasthouden. Maar God kan je niet vangen. De Eeuwige is als de wind, die komt en gaat, zonder dat je Zijn spoor kunt vastleggen. Door ruimte en door leegte heen. Door leven en door dood heen. Ruime Leegte en lege Ruimte: God liefde om ons heen, zowel in leven als in dood. Deze zekerheid wordt ons vandaag in de lezingen voorgehouden.

Leo de Jong o.p. in zijn preek in Schiedam op 16 maart 2014.