18 Februari 2014

Update over de Filippijnse hulpactie

Ga naar overzicht

Deel op:

div>

Vanuit de hele dominicaanse wereld kwam financiële hulp aan de door de tyfoon Yolanda getroffen Filipijnen. Vanuit Nederland en Duitsland werd al zo’n 50.000 euro opgebracht. Op de website van de Orde doet zr. Cecilia Espenilla o.p. verslag.

Cecilia Espenilla o.p.

Na nieuwjaar bracht zr. Cecilia met medezusters en andere vrijwilligers een bezoek aan de plaatsen die op 8 november door de tyfoon het eerste zijn geraakt. &Ik had al foto’s en video’s gezien’, schrijft zij, &maar het is heel anders om midden in de verwoesting te staan. Ik voelde me zo hulpeloos en dacht: wat kunnen we doen? Waar moeten we beginnen en bij wie? Want iedereen heeft hier hulp nodig!’

De leden van de dominicaanse familie in de Filipijnen zijn gaan samenwerken met diverse andere ngo’s (niet-gouvernementele organisaties).

guiuan - filipijnen

Guiuan, Samar

&De tyfoon Haiyan (Yolanda) kwam hier aan land. Sommige mensen hier vertelden dat er ook een aardbeving was, maar dat is niet geregistreerd. Blijkbaar was de wind zo sterk dat de aarde leek te beven.’ De mensen leven hier grotendeels van de opbrengst van kokospalmen (vruchten, bast, hout, bladeren etc), die meestal dood of afgebroken zijn. Het duurt nog zeker vijf jaar voor de boeren weer kunnen oogsten. De mensen hier kregen zaaigoed voor nieuwe bomen en voor groenten, en kunstmest.

Anibong, Tacloban

Hier is een aantal vrachtschepen door de golven en de wind op het land gesmeten. Onder de schepen liggen nog steeds resten van mensen in hun verpletterde huizen. &We hebben 58 families geholpen aan materiaal om huizen mee te bouwen en aan boten om te kunnen vissen.’

Schepen-filipijnen

Balasan, Iloilo

Hier woont een kleine gemeenschap achter een school van een congregatie van dominicanessen. De school was beschadigd, de meeste huizen van de mensen verwoest. Minstens 32 families hebben hulp gekregen in de vorm van bouwmateriaal, materiaal om in hun eigen levensonderhoud te kunnen voorzien, en voorlichting aan meisjes over human trafficking.

Op de website van de Orde vindt u meer informatie (in het Engels) over nood- en opbouwhulp aan mensen, scholen en kerken op andere plaatsen in het getroffen gebied.

Eerder verscheen: Hulpactie Filippijnen succesvol
Eerder verscheen: Zusters Filipijnen doen hulpoproep