07 Februari 2014

Timothy Radcliffe in het nauw in Algerije

Ga naar overzicht

Deel op:

oormalig magister-generaal Timothy Radcliffe is door zijn medebroeder bisschop Jean-Paul Vesco uit een netelige situatie gered, tijdens een bezoek aan Algerije. Dat meldt de Engelse website Catholic Herald.

Timothy Radcliffe o.p.

Jean-Paul Vesco, de Franse dominicaan die sinds een jaar bisschop van Oran is, reed met Timothy Radcliffe naar de Sahara. De Engelse dominicaan was in Algerije om mee te doen aan een gesprek over de toekomst van de kerk in het Noord-Afrikaanse land. Radcliffe heeft een speciale band met het land, omdat hij magister van de Orde was, toen in 1996 de dominicaanse bisschop Pierre Claverie werd vermoord, tijdens de Algerijnse burgeroorlog. Ook preekt hij regelmatig over de film Des hommes et des Dieux, over de moord op trappisten in Algerije, ook in 1996.

Radcliffe en Vesco waren op weg naar een kleine communiteit van de Petits Frères de Jesus, in de Sahara. Ze moesten stoppen omdat er verderop gevochten werd. Ze probeerden er met een aantal andere auto’s omheen te rijden, maar liepen vast. Toen ze terugreden werden ze opgewacht door de relschoppers, met stenen in de hand. Een taxi voor hen werd vastgezet met stenen en de inzittenden werden gegijzeld. De auto van de dominicanen zou de volgende zijn.

Radcliffe: &Ik zag een jonge knul met een steen zo groot als een voetbal. Ik dacht dat hij die door het raam zou gooien. Ik probeerde zijn blik te vangen en de indruk te wekken dat ik een medemens was, misschien iemand als zijn favoriete oom. Maar de bisschop zag een gaatje en trapte het gaspedaal in. We ontkwamen terwijl een aantal stenen de achterkant van de auto raakten. Twintig seconden later waren we gevangen geweest, wie weet met welke gevolgen.’

&Het was een klein incident’, besluit Radcliffe, &van het soort dat missionarissen vaak doorstaan’.

Bron: Leading theologian rescued by bishop from angry mob in Algeria

Zie ook: Weer dominicaan in Algerijns bisdom