13 Februari 2014

Nieuwe provinciaal van de Poolse Dominicanen

Ga naar overzicht

Deel op:

e grootste provincie van de Orde der Dominicanen heeft een nieuwe provinciaal overste. Pawe? Kozacki (49) is vorige week gekozen door 49 afgevaardigden van de 450 broeders. Correspondent van deze site Edward Skubisz rapporteert.

Pawe? Kozacki volgt Krzysztof Poplawski op, die de laatste acht jaar (twee termijnen) provinciaal overste was. De Poolse provincie telt 450 van de wereldwijd 6000 dominicaanse broeders.

Pawel Kozacki o.p.

Kozacki is op 8 januari 1965 in Poznan geboren. Hij trad toe tot de orde in 1983. Hij legde zijn eeuwige geloften af in 1989, het jaar van de val van de Muur, en werd een jaar daarna priester gewijd. Hij studeerde Poolse taal- en letterkunde.

Tijdens zijn noviciaat werd Kozacki gearresteerd vanwege activiteiten in het toenmalige anticommunistische verzet. Hij zat een paar weken vast. Na zijn wijding werkte hij eerst drie jaar in een dominicaanse parochie, daarna werkte hij bij de dominicaanse uitgeverij W drodze (Onderweg), van 1995 tot 2010 als hoofdredacteur van het gelijknamige maandblad W drodze.

Dat tijdschrift veranderde hij van een blad dat, zoals hij zelf zegt, slechts publiceerde over ’tijdloze waarheden’, tot een magazine dat oproept tot discussie. Daarnaast was hij prior in Poznan en werkte hij met gehandicapten. In 2010 werd hij tot prior in Kraków gekozen en vorig jaar (een prior heeft een termijn van drie jaar) is hij daar herkozen.

Auteur Edward Skubisz is een Poolse Nederlander die in Nijmegen theologie studeerde. Hij is verbonden aan de Stichting Huis van de Vrede in Wroc?aw.

De nieuwe Poolse provinciaal is sportief: hij doet mee aan de bekende jaarlijkse pelgrimstochten naar Cz?stochowa, hij schaatst en fietst en liep onlangs een marathon in Poznan. Over zijn vele reizen naar broeders in andere gedeelten van de wereld publiceert hij regelmatig in W drodze. Voor een van zijn reportages kreeg hij een eervolle vermelding van de Vereniging van Poolse Journalisten.

Als zijn voornaamste taak ziet hij het verkondigen van het Woord van God op een manier die bij de huidige tijd past. Hij staat kritisch ten opzichte van bisschoppen die zich laten gebruiken voor partijpolitiek – meestal ter rechterzijde. Zijn verkiezing is te zien als een breuk met de meer neutrale opstelling van de vorige provinciaal, die zich afzijdig hield van de kritische artikelen van de dominicaan Ludwik Wi?niewski – die de bisschoppen kritisch bevroeg over hun steun aan Radio Maria.

Zie Poolse dominicaan klaagt over rechtse kerk