19 Februari 2014

De preek heeft geen vaste plaats meer

Ga naar overzicht

Deel op:

Een nieuwe ontwikkeling kondigt zich aan. Allerlei websites bieden ons preken aan, meestal in de vorm van een geschreven of gesproken tekst of als een video. Je kunt ze lezen, aanhoren, bezien in alle rust, thuis, je werkplek, onderweg.’ André Lascaris mijmert in zijn blog over de nieuwe plaats van de preek.

André Lascaris o.p..

Je hoeft er je emoties niet te verbergen voor medeluisteraars; je kunt de preek op elk moment stopzetten. De vorm is nu meestal nog die van een preek, maar ze kan veranderen in een geïllustreerd verhaal of in een filmpje. De preek kan interactief worden. Het lezen of beluisteren van een preek is een privégebeuren dat overal in elke ruimte plaats kan vinden. De sociale media overschrijden voortdurend de oude scheidslijnen tussen 'openbaar’ en 'privé’. Soms is dit verwarrend. Wat klein is of privé lijkt, wordt in de openbare ruimte geplaatst en groot gemaakt, wat groot is, wordt ons in stukjes doorgegeven.

De preek is nu een vogel die aan een kooi ontsnapt is. De preek past niet meer in een hokje en heeft geen vaste plaats meer. De preek is vogelvrij en kan overal haar weg gaan zowel op kleine pleinen, de openbare ruimte, thuis en zelfs in de kerk als haar deuren maar open blijven staan zodat de vogel in en uit kan vliegen. Misschien worden de sociale media de nieuwe plaats van de preek.

Lees hier de volledige tekst van deze week op www.meerdanikzelf.nl

Een nieuwe, seculiere vorm van &preken’ zijn TEDX-talks. Dit filmpje van Brené Brown over &de kracht van kwetsbaarheid’ werd miljoenen keren bekeken. (Klik om te kijken).