16 Januari 2014

Yousif Mirkis o.p. aartsbisschop van Kirkuk (Irak)

Ga naar overzicht

Deel op:

div id="stcpDiv"> Paus Franciscus heeft ingestemd met de verkiezing van dominicaan Yousif Thomas Mirkis tot aartsbisschop van Kirkuk (Irak) en hulpbisschop van de patriarch van Babylon. Mirkis werd gekozen door de bisschoppen van de Chaldeeuws-katholieke kerk.

Pater Yousif Thomas Mirkis

De zetel van de aartsbisschop van Kirkuk (in het noorden van Irak) was sinds een klein jaar vacant, na de keuze van Louis Raphael I Sako tot patriarch van Babylon. De Chaldeeuwse kerk is verbonden met de katholieke kerk en telt in totaal zo’n 1.500.000 gelovigen in Irak, Iran, Syrië, Libanon, Egypte, Turkije, de V en Australië. Ze hebben zwaar te lijden gehad onder de voortdurende oorlogen in de regio.

Yousif Thomas Mirkis (Mosul, Irak, 1949) werd dominicaan in 1975. Hij studeerde theologie, religiegeschiedenis en etnologie in Frankrijk. In Irak doceerde hij filosofie en theologie aan het Babel College, dat hij hielp op te richten (1989), net als de Academie voor Menswetenschappen in Bagdad (2006). Hij kreeg onder meer internationale aandacht voor zijn leiderschap aan het tijdschrift Al-Al-Fiker Masihi en uitgeverij Al-Nasira.Hij is prior van de dominicanen in Bagdad, spreekt Arabisch, Aramees, Frans en Engels en bezocht de laatste jaren enkele malen Nederland, om te vertellen over de moeilijkheden van christenen in zijn land.

Bron: Dominicanen Internationaal