03 Januari 2014

Wij zijn de kerk

Ga naar overzicht

Deel op:

div>

Veel mensen gaan goed met elkaar om. Dat zie je niet op tv.

Gerard en Doortje Aarts verhuisden naar Schagen (NH), maar komen nog steeds regelmatig terug voor de vieringen in het klooster van Huissen.

Gerard: 'Mijn moeder was erg katholiek. Ze leefde precies volgens de regels, maar soms betwijfel ik of ze wel echt geloofde. Ik ervaar het geloof nu heel anders. Het leerhuis van Ernst Marijnissen is een grote steun geweest om op een actuele manier naar het geloof te leren kijken. Wat doen we er vandaag mee? Dat heeft ons zeker tot nieuwe inzichten gebracht.
Toch vind ik het jammer dat we niet helemaal los kunnen komen van dit klooster’.

In de wereld om ons heen zien we veel gebeuren dat ons zorgen baart. In de vieringen horen we ook woorden die ons hoop geven. Ziet jullie ook tekenen van hoop? Welke?

Doortje: &Dat de kapel hier elke zondag zo vol zit, is een teken dat het toch nog goed komt. Het is dus niet zo dat alles afzwakt. Integendeel zelfs. We zien zoveel ellende op de tv, maar als je de kinderen, de kleinkinderen en hun vrienden ziet, dan doen ze het allemaal goed op hun manier. Ze gaan fijn met elkaar om. Dat zie je niet op de tv.

Onze kinderen doen allemaal sociaal werk. Onze zoon snoeit de tuin van oudere mensen voor een kop soep. Hij is hovenier. Dat vind ik hoopvol. We zien in onze directe omgeving veel gebeuren dat ons hoop geeft. Mijn moeder zei al: “Werken is dubbel bidden”.’

Hoop biedt uitzicht op de toekomst. Hoe zien jullie de toekomst van de kerk?

&Als het doorgaat zoals het nu is, dan is het triest. Toch hopen we op een andere toekomst met meer leken als voorganger in de kerk. Er zijn heel goede mensen die getrouwd zijn, die het heft in handen kunnen nemen. We hebben ook heel goede diakens meegemaakt. Die staan met beide benen op de grond. Ze moeten natuurlijk wel goed zijn opgeleid.
Het hart moet in de kerk blijven. We moeten loskomen van het idee dat de kerk bestaat uit de geestelijkheid. De kerk: dat zijn de mensen. Wij zijn het zelf.’

*

Uit het interview dat Ans Köster maakte met vaste kapelbezoekers Gerard en Doortje Aarts voor het laatste nummer van &Op de Stadsdam&, tijdschrift van de vriendenstichting van het klooster Huissen.