31 Januari 2014

Voorheen Dominicuskerk Alkmaar

Ga naar overzicht

Deel op:

n de rubriek 'sporen’ een bijdrage over een dominicaans spoor uit eigen land: de voormalige Dominicuskerk in Alkmaar, waarvan alleen de kleine toren resteert, waar het winkelcentrum Domus omheen staat. Een verslag van Ludo Hendrickx.

Westgevel_en_toren_-_Alkmaar_-_20005919_-_resolutie

De naam van de Dominicuskerk in Alkmaar duikt in de geschiedenis voor het eerst op in 1630. Dat was midden in de 80-jarige oorlog. De katholieken mochten niet in het openbaar hun geloof belijden. In 1630 werd de Dominicuskerk genoemd als schuilkerk. De priesters die er voor zorgden, waren dominicanen. De naam Dominicuskerk is dus niet zo vreemd.

In 1853 werd de kerkelijke hiërarchie hersteld. Dat betekende dat de katholieken weer in het openbaar voor hun geloof mochten uitkomen. Er konden weer priesters worden opgeleid en kerken gebouwd. Dat gebeurde toen ook massaal. In heel Nederland verschenen er kerken gebouwd in de bouwstijl die toen populair was: neogotisch.

In Alkmaar werd in het hartje van de stad (aan de Laat) op een nogal krappe plek ook een kerk gebouwd. De architect was Pierre Cuypers (1827-1921). Het was een hoge kerk met een kleine toren aan de straatkant en een grote vierkante toren op de kruising van de schepen.

Opvallend aan deze kerk was dat deze niet gericht was op het oosten. Normaal wees de kerk met het priesterkoor naar Jeruzalem. Dat was hier niet het geval; de kavel die beschikbaar was was daar te krap voor. Om meer ruimte voor de gelovigen te creëren had de architect wel galerijen in de kerk opgenomen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Er waren in de 20e eeuw teveel kerken in het centrum van Alkmaar. In 1974 werd de kerk aan de eredienst onttrokken. Het was toen een rijksmonument. Op een gegeven ogenblik werd de kerk echter ook die status ontnomen: de sloop volgde in 1985.

Van de kerk resteert alleen de kleine toren die zich aan de straatkant bevond. Rondom deze toren is nu het winkelcentrum Domus gebouwd. Het orgel uit 1897, gebouwd door Michaël Maarschalkerweerd, verhuisde naar de Sint-Willibrorduskerk in Bodegraven.

Ludo Hendrickx, overgenomen uit Presenteerblad, Dominicanenkerk Zwolle.

Zie ook Kaart van Dominicaans Nederland
Zie ook de rubriek Sporen