06 Januari 2014

Nieuwe Wijzen uit het Oosten

Ga naar overzicht

Deel op:

r komen nog steeds uit het Oosten wijzen, magiërs en goeroes, schrijft André Lascaris op zijn blog meerdanikzelf.nl. En ze hebben ook geschenken bij zich, die ons leven kunnen verrijken. &Vergeleken daarbij is het christendom een armoedige godsdienst: van en voor slaven.’

Wijzen uit het oosten introduceerden yoga, zen, stiltemeditatie, meditatief boogschieten, mandala’s tekenen, levensverhalen schrijven, mindfullness, aura’s lezen, chakra’s schoonmaken. Een onafzienbare hoeveelheid van oosterse wijsheden stroomt onze samenleving binnen, verrijkt door talrijke 'oosterse wijsheden’ die geen systeem vormen en naast elkaar worden overgeleverd, rijp en groen door elkaar.

Het succesvolle tijdschrift Happinez biedt een mix aan vaak oosters getinte spirituele lifestyle.

Als de wijzen uit het oosten nu bij het huis komen waar Jezus is ondergebracht, zullen ze zich haasten om hun wijsheid aan te bieden. De armoede van Jezus is die van het christendom. Het christendom heeft alleen een weerloos kind in de aanbieding. Een kind dat spoedig een vluchteling wordt en later, als volwassene, als een misdadiger geëxecuteerd zal worden. Van deze mens zegt het dat God in hem verschijnt.

Vergeleken met de indrukwekkende en soms mysterieuze krachten en wijsheden van het oosten, is het christendom een armoedige godsdienst. Van en voor slaven, zoals de beroemde filosoof Nietzsche in de negentiende eeuw zei.

Vele oosterse methoden en wijsheden werken voor sommige mensen gunstig uit. Christenen kunnen die overnemen. Maar wezenlijk blijft de optie voor armen, vluchtelingen en slachtoffers en het vertrouwen dat in hen God verschijnt.

Lees de volledige blog op meerdanikzelf.nl