22 Januari 2014

Kapel Albertinum stijlvol herbestemd

Ga naar overzicht

Deel op:

anden die leegkomen hoeven niet gesloopt te worden, maar kunnen goed herbestemd worden. Dat laat de tentoonstelling 'Herbestemming’ in het Architectuur Centrum Nijmegen zien. De kapel van het Albertinum, het oude moederklooster van de dominicanen, is een goed voorbeeld.

albertinum-herbestemd1

Het Albertinum is in de periode 1930-1932 ontworpen door het architectenbureau van Ed Cuypers en is Rijksmonument. Het was het moederklooster van de dominicanen en jarenlang was ook de theologische faculteit van de Katholieke Universiteit er gevestigd.

Het klooster is in de jaren negentig verkocht, er zijn nu onder meer studenten en kleine bedrijven in gehuisvest. De kapel stond tien jaar leeg. De Hogeschool Arnhem Nijmegen kocht de kapel aan om er een onderwijsruimte van te maken.Het ontwerp is van Van Hontem Architecten.

albertinum-herbestemd2

De belangrijkste wijziging is het aanbrengen van een verdiepingsvloer, zie de schets helemaal onderaan. Hierdoor ontstaan op de begane grond diverse lokalen en op de nieuwe verdieping een collegezaal. In de nieuwe verdiepingsvloer zijn aan de zijkant glasstroken aangebracht, waardoor de karakteristieke paraboolbogen en de glas-in-lood ramen ook vanuit de begane grond zichtbaar zijn.

De collegezaal wordt van de entreeruimte gescheiden door een transparante pui, die in een van de bogen van de kapel geplaatst is. Op het oorspronkelijke altaar bevinden zich nu een trap en een lift naar de collegezaal op de eerste verdieping. Aan de zuidzijde van de kapel zijn vier nieuwe openingen in de gevel gemaakt. Het geheel is zo geconstrueerd, dat het zonder ingrijpende maatregelen hersteld kan worden.

albertinum-herbestemd3

Het Architectuur Centrum Nijmegen heeft van 22 januari tot en met 30 maart 2014 een expositie over de herbestemming van verschillende panden in de stad, waaronder het Albertinum.

Zie voor de expositie: ACN. Foto’s geleend van de website van Van Hontem Architecten.

albertinum-herbestemd4