17 Januari 2014

Eigentijdse vragen in nieuwe Kloosterserie RKK

Ga naar overzicht

Deel op:

et Dominicanenklooster Huissen was op 18 januari het decor van de eerste uitzending van een nieuwe kloosterserie van Omroep RKK. Leo Fijen praatte met Holkje van der Veer o.p. en Henk Jongerius o.p. over kwetsbaarheid.

De aflevering is te bekijken via deze link.

Holkje RKK

Hoe vinden we rust in ons hectisch bestaan? Kun je nog kwetsbaar te zijn in deze harde tijd? In deze nieuwe kloosterserie van omroep RKK gaat presentator Leo Fijen met dit soort eigentijdse vragen te rade bij kloosterlingen in binnen- en buitenland.

Nieuwe serie
Fijen neemt elke aflevering een vraag mee het klooster in waar mensen in de buitenwereld mee worstelen. Vragen die in de kloostergemeenschappen ook spelen en waar ze vaak een geheel eigen kijk op hebben ontwikkeld. Leo Fijen: 'Voor het eerst in vijf jaar, trek ik weer langs een aantal kloosters in Nederland en Vlaanderen omdat daar het leven gezocht wordt in zijn meest pure vorm. Ik doe dat ook omdat ik heel graag de levenslessen van mannen en vrouwen in abdijen terug wil geven aan de hedendaagse samenleving.’

Aflevering 1: 'De hipste non van Nederland’
Als eerste deelt de jongste dominicanes van Nederland, Holkje van der Veer (53) haar kijk op kwetsbaarheid. Allereerst de kwetsbaarheid van haar eigen lichaam door de genetische afwijking &het syndroom van Marfan’ (kleine longen en buitengewoon lange ledematen). “Ik ben altijd een godzoeker geweest maar doordat ik weet dat mijn leven onder druk staat wil ik vandaag een zinvol leven, leven”, aldus de 'hipste non van Nederland’ en schrijfster van het boek 'Verlangen als antwoord’.

Holkje gang Huissen

Over de kwetsbaarheid van het kloosterleven zegt de dominicanes uit het klooster in Huissen: ”Vaak krijg ik de vraag met hoe velen (broeders en zusters) zijn jullie nog? Alsof ik in een monument woon! Het zou toch doodzonde zijn als er een einde komt aan het kloosterleven.”

Geschiedenis
In 1998 begon RKK met de Kloosterserie, waarin eerst bekende Nederlanders en later Fijen zelf het klooster in gingen. De serie geeft kijkers inzicht in deze bijzondere wereld achter de kloostermuren. In deze nieuwe serie bezoekt Leo Fijen onder andere ook het Benedictijnenklooster Slangenburg in Doetinchem, Het Kapucijnklooster in Velp, de Franciscanen in Amsterdam,  De Blauwe Zusters in Rome van de Nederlandse moeder overste Anima Christi.