15 Januari 2014

Een geannexeerd klooster in Praag?

Ga naar overzicht

Deel op:

n 1996 bezocht dominicaan Antoon Stikvoort Praag en vond daar, met zijn oog voor precisie, een reliëf met een knielende Dominicus, op de toren van een verlaten kazerne, wellicht een voormalig klooster. Anno nu is Dominicus in ieder geval opgemerkt.

Praag1

door Antoon Stikvoort
Aan de rechteroever van de Moldau bij de Tsjechische hoofdstad Praag, ongeveer vier kilometer van het centrum naar het zuiden, ligt het stadsdeel Branik Praha 4, zoals op de foto onder de straatnaam te onderscheiden is.

Op de hoek van de Branicka staat een zeshoekige toren met in het midden aan de straatkant een kruisigingsrelief, met aan de linkerkant een knielende Dominicus met het hoofd omhoog gericht.

Een voorbijganger vertelde me dat hij er al jaren woonde, maar er nog nooit op gelet had wat het voorstelde. Hij wist wel dat het gebouw achter die toren in de communistische tijd een militaire kazerne was geweest, een heel blok groot, een rechthoek van honderd bij driehonderd meter, en dat het nu leegstond. ‘Als de communisten het beeld hadden gezien, zouden ze het wel hebben vernield’, zei hij met enige verbazing: hij zag het nu voor het eerst, toen ik hem erop wees.

Klik om te vergroten.

Anno nu leert Google streetview ons dat het gebouw nog steeds leegstaat, maar dat er een (plexi)glas bescherming om het reliëf is gezet. De redactie van deze site heeft niet kunnen achterhalen of het gebouw een (dominicaans?) klooster is geweest.

De glasplaat om het reliëf, het gebouw is verder verwaarloosd.

Een op Streetview te vinden foto van de binnenplaats van dit gebouw.

Eerder verschenen

01 december 2023
Leestijd 2 min

Dominicaanse sporen

Lees meer